Artikel geschreven door Werksite.nl

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden. Dit brengt wettelijke normen met zich mee, die vooral voor de werkgever gelden. Van de inspanningen die hiervoor nodig zijn, plukken zowel werkgever als werknemer de vruchten. Een gezonde werkplek en een gezonde levensstijl leiden namelijk tot lagere verzuimcijfers.

Er zijn verschillende deelgebieden waarin de Arbowet regels voorschrijft. Laten we ze één voor één bekijken. 

Fysieke belasting
De ergonomische werkplek: we hebben er allemaal weleens van gehoord. Dit is één van de manieren waarop werkgevers fysieke belasting dienen te minimaliseren. Maar ook wie staand werkt of een andere ‘dynamische werkhouding’ heeft, loopt een gezondheidsrisico. Denk bijvoorbeeld aan kappers, schilders en metselaars. Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te treffen tegen overbelasting van spieren en gewrichten.

Psychosociale belasting
De Arbowet kent ook regels en normen op psychisch gebied. Zo kan iemand ziek worden van de stress die een te hoge werkdruk met zich meebrengt. Ook kunnen pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie vervelende gevolgen voor medewerkers hebben. Bedrijven dienen op dit gebied duidelijke grenzen te stellen en continue voorlichting te geven.

Omgevingsfactoren
Bij een productieve werkomgeving horen een goed klimaat (temperatuur en luchtvochtigheid), voldoende natuurlijk licht. Ook moeten trillingen, optische straling, ioniserende straling en elektromagnetische straling tot een minimum worden beperkt en dienen werkgever en werknemer zich aan beschermende maatregelen te houden. 

Veilig werken
Het gebruik van apparaten, gereedschappen, machines en installaties mag geen gevaar opleveren. De Arbowet schrijft daarom goedgekeurde middelen voor. Ook de werkinstructies en voorlichting dienen duidelijk te zijn. De staat van onderhoud is daarnaast belangrijk; zowel werkgever als werknemer zijn hiervoor verantwoordelijk. Voorbeelden van maatregelen zijn het brandveilig maken van een pand en een juist gebruik van gereedschappen. 

Gevaarlijke stoffen
Een explosie op de werkvloer. Asbest. Lasrook. Gevaarlijke gassen. Niet iedereen heeft ermee te maken en dat is maar goed ook. In bedrijven waarin wel gevaar op blootstelling bestaat, zijn strenge maatregelen gewenst. De Arbowet beroept zich hierbij veelal op externe (inter)nationale richtlijnen. 

Wat zijn jouw ervaringen?
Ben je werknemer en vraag je je af of  je wel veilig genoeg werkt? Of ben je juist werkgever en wil je jouw medewerkers een gezonde werkomgeving bieden? De experts die bij Werksite zijn aangesloten vertellen je graag meer. En reageren op dit artikel mag natuurlijk ook. Laat hieronder je commentaar achter.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...

Artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...

Artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....

Artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...