Kom ik in aanmerking voor WW-uitkering
Ik ben langdurig ziek, in oktober 2013 is het 2 jaar.
Het is mij geadviseerd om een voorstel te doen met mijn werkgever, om op basis van wederzijds goedvinden mijn arbeidsovereenkomst te beëindigen. Mijn vraag is dan:
Kom ik dan in aanmerking voor een WW-uitkering?
Antwoord van Deeze&Geene
Beste Samiya,
Je werkgever heeft het waarschijnlijk over het beeindigen van je arbeidsovereenkomst via een z.g. vaststellingsovereenkomst. Je kunt dit echter alleen uitvoeren indien je volledig arbeidsgeschikt bent. Mocht dat het geval zijn dan adviseren wij je toch eerst juridisch advies in te winnen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. In het geval dat er geen onvolkomenheden in de overeenkomst te bespeuren zijn dan heb je normaliter recht op een WW uitkering.
veel succes,
DEEZE&GEENE BV
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van De Weg naar Werk
Samiya, In aanvulling op het vorige antwoord, moet er in de vaststellingsovereenkomst duidelijk vermeld staan dat je buiten je schuld werkloos bent geworden (onvrijwillig werkloos). Als dat duidelijk is, dan heb je in principe recht op WW, mits je natuurlijk beter bent. Zo niet, moet je je ziek melden bij het UWV.
sterkte,
Ton Vermin
Sollicitatielab.nl
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Supportz
Beste Samiya,
Ik adviseer je om geen vaststellingsovereenkomst aan te gaan met je werkgever omdat het UWV gaat toetsen of de werkgever en jij alles eraan hebben gedaan om jou re-integratie mogelijk te maken. Concludeert het UWV dat de werkgever zich niet voldoende heeft ingespannen, dan krijgt deze een loonsanctie opgelegd en de verplichting om alsnog zijn/haar huiswerk te gaan doen.
Voor jou is het nadelig omdat je het recht op een WIA-keuring en bij een >35% arbeidsongeschikt verklaring ihkv de WIA verspeeld. Je geeft namelijk aan dat je het eens bent met je ontslag. Zou je niet ziek zijn dan raadde ik je zo'n overeenkomst ook af omdat je daarmee instemt met je ontslag wat nadelige gevolgen voor de WW-uitkering kan hebben, tenzij dat de aangeboden vergoeding zo hoog is dat deze de nadelige gevolgen ruimschoots compenseert.
Vier maanden voor het einde van het 2de ziektejaar kan je via je werkgever een WIA-keuring aanvragen bij het UWV. Na het indienen van die aanvraag duurt het een tijdje voordat je opgeroepen wordt om op gesprek te komen bij de Verzekeringsarts van het UWV. Deze 'keurt' je, waarna je nog een oproep ontvangt om op gesprek te komen bij de arbeidsdeskundige. Deze bepaalt je restant aan loonwaarde en berekent adhv een voorgeschreven formule hoeveel % jij arbeidsgeschikt bent en voor welke beroepen (drie voorbeeldberoepen). Vervolgens krijg je de beschikking met daarop het % van arbeidsongeschiktheid en de hoogte van je WIA uitkering, de arbeidsdeskundige rapportage en de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) toegestuurd en weet je waar je aan toe bent. Vanaf dat moment wordt je ontslagen en gaat de WIA in evt. aangevuld met WW of een toeslag.
Dus: niet ingaan op een ontslagvoorstel!!
Succes!!
Hartelijke groet,
Supportz®, Maatwerk in Coaching
André Supheert Bba. RL
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Wij helpen je bij het vinden van de beste arbodiensten
Wij vergelijken het aanbod van arbodiensten in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende dienst, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.
Arbodiensten traject
Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.
Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.
Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40