IRO of Individuele Reintegratie Overeenkomst
Dankzij de IRO of individuele re-integratie overeenkomst heb je het traject voor de terugkeer naar werk helemaal zelf in de hand. De IRO is voor medewerkers die door ziekte, arbeidsongeschiktheid of langdurige werkloosheid hulp willen krijgen bij een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt. In veel gevallen gaat het om uitval uit het arbeidsproces door ziekte. De arbeidsdeskundige van de Arbodienst of de casemanager van het UWV kunnen de werkloze medewerker aanmelden voor een IRO traject.
Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40
Het IRO traject
Door bemiddeling van de arbodienst of het UWV is het mogelijk een individuele re-integratie overeenkomst te verkrijgen. Met de IRO kan een re-integratiebureau gezocht worden. De keuze voor het bureau is vrij en mag door de werkzoekende zelf bepaald worden. Zodra een geschikt bureau gevonden is, zal deze een plaatsingsplan opstellen, het draaiboek voor de hulp bij het zoeken naar en vinden van passend werk. Gedurende het traject is aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling, analyse van sterke en zwakke kanten, sollicitatie training en begeleiding en na het vinden van een baan begeleiding op de werkplek.
Hoe kies je het ideale bureau
De keuze voor een re-integratie bureau is vrij. Het is daarom van belang je goed te oriënteren en een bureau te zoeken dat bij je past en waarmee het klikt. Het IRO traject is behoorlijk persoonlijk en gaat ook om iets heel belangrijks: je toekomstige carriëre. Vergelijk de mogelijkheden en aanbiedingen en kijk ook naar de kosten. Over het aan jou toebedeelde budget ben je zelf de baas.
Vergelijk alle re-integratiebureaus
Bent u door ziekte of een ongeval een tijd uit de professionele roulatie geweest? Zomaar terugkeren op de werkvloer is vaak niet zo makkelijk. In uw afwezigheid zijn er allerlei veranderingen doorgevoerd. De veroorzaker van uw absentie heeft wellicht ook uw capaciteiten aangetast. Kortom: bij het herintreden kunt u alle hulp gebruiken die voorhanden is.
Wanneer we het specifiek hebben over re-integratie bij overheid en onderwijs, kunt u profiteren van gespecialiseerde hulp in de vorm van re-integratiebureaus. Maar voordat we uitleggen wat hun taken inhouden, willen we u attenderen op de verschillende vormen van re-integratie.
Re-integratie 1e spoor
Uw werkgever is wettelijk verplicht om zijn uiterste best te doen u weer in dienst te nemen, ook als dat betekent dat er aanpassingen aan de werplek vereist zijn. Bestaat er écht geen mogelijkheid om u terug te laten keren op uw werkplek, dan is er sprake van een re-integratie via het 2e spoor. Daarover leest u hieronder meer.
Re-integratie 2e spoor
Wanneer u, bijvoorbeeld door uw gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, niet meer bij uw huidige werkgever kunt terugkeren, zal uw werkgever u moeten helpen een nieuwe baan te vinden. Dat kan uw baas via zijn eigen netwerk doen, maar in de meeste gevallen schakelen werkgevers hier specialisten voor in: re-integratiebureaus. Deze vormen de schakel tussen langdurig thuiszittende en de arbeidsmarkt. Zij weten wat ervoor nodig is om werknemers klaar te stomen voor de werkvloer en assisteren bij een eventuele loopbaanverandering.
Over die nieuwe loopbaan gesproken: de eerste zes maanden mag u gewoon solliciteren op banen die nauw aansluiten op uw opleiding en werkervaring. Heeft u binnen die tijd nog niets gevonden, dan vraagt het UWV u om u ook te richten op banen die niet direct in uw ervarings- of interessegebied liggen. Uiteraard probeert een re-integratiebureau u binnen zes maanden aan een baan in het onderwijs of bij de overheid.
Hoe een re-integratiebedrijf helpt
Een re-integratiebureau kan u weer aan de slag helpen. De diensten die hiervoor tot uw beschikking staan, hangen af van het spoor waar u op 'reist'. Kunt u bij uw eigen werkgever terugkeren, dan helpen de re-integratiecoaches u met bijvoorbeeld cursussen en trainingen. Zit u op het 2e spoor en dient u een nieuwe werkgever te vinden, dan is het re-integratiebedrijf uw bondgenoot op het gebied van baan-evaluatie, sollicitatietraining en jobhunting. Vanzelfsprekend kiest u voor een bureau dat vaker mensen helpt met re-integratie bij overheid en onderwijs.
Vergelijk 3 re-integratie offertes
De kosten van re-integratie
Re-integratiecoaches vragen een behoorlijk uurloon. Gelukkig hoeft u zich daar niet zorgen over te maken, omdat re-integratietrajecten grotendeels worden gefinancierd door de overheid. Mocht uw traject het budget overschrijden, dan is de kans groot dat uw werkgever het verschil betaalt. Het is namelijk in zijn belang dat u binnen twee jaar na ziekmelding weer aan de slag kunt en niet arbeidsongeschikt wordt verklaard.
Handig offertes aanvragen
Voordat u een re-integratiebureau kiest, zal uw werkgever hier akkoord voor moeten geven. Vaak is dit een formaliteit, maar u heeft er wel een prijsraming voor nodig. Werksite maakt het makkelijk voor u en stuurt uw offerte-aanvraag door naar verschillende re-integratiebureaus. Vertel iets over uw persoonlijke situatie en de bureaus zullen de slagingskans inschatten. Daarnaast brengen zij een offerte uit. Probeer het meteen!
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
De kosten van re-integratie
Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...
10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA
Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...
WERKFIT Traject van UWV
Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...
Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren
De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...
Wat doen re-integratiebureaus?
Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...
Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het
Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...
UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten
Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...
Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject
Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...
Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject
Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...
Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor
Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...
Ontslagvergoeding en re-integratie
Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...