Hoeveel jaar moet ik studeren totdat een verpleegkundig word?
Hallo,
Ik zit al in een opleiding helpende zorg en welzijn niveau 2.
Ik wil graag weten hoeveel jaar nog moet ik studeren totdat ik een verpleegkundig (mbo4) word.
Met vriendelijke groet,
Azadeh
Antwoord van Aspect Organisatie & Advies
Hoi Azadeh,
Alles hangt natuurlijk ook samen met de vooropleiding en mogelijke werkervaring die je hebt. Hieronder staat de basisinformatie. Ik weet niets over je gegevens, maar ik zou je willen adviseren om de BBL variant te doen.
Wat is het carrièreperspectief?
Er is veel vraag naar verpleegkundigen. Je hebt dus een grote kans op een baan als je de opleiding hebt afgerond. Het merendeel van de verpleegkundigen werkt in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Je hebt veel mogelijkheden om je loopbaan in te richten. Door de brede opzet van de opleiding heb je de mogelijkheid om met zeer veel verschillende zorgvragers en in een groot scala aan zorginstellingen te werken. Daarnaast kun je je specialiseren in diverse richtingen. Na het volgen van interne of aanvullende opleidingen kun je bijvoorbeeld gaan werken als intensive care verpleegkundige, ambulanceverpleegkundige, kinderverpleegkundige of sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Maar ook meer leidinggevende functies, zoals praktijkopleider, coördinator of hoofd-verpleegkundige behoren tot de mogelijkheden.
Wat zijn de belangrijkste competenties?
Samenwerken. Zorg verlenen doe je meestal niet in je eentje: je werkt veel samen met collega's en andere hulpverleners, zoals artsen, fysiotherapeuten en diëtisten. Tijdens je opleiding besteed je veel aandacht aan de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van samenwerking.
Sociale en communicatieve vaardigheden. Tijdens de opleiding leer je hoe je je mondeling goed kunt uitdrukken. Niet alleen in het contact met patiënten en hun familieleden, maar ook met collega’s. Je krijgt bijvoorbeeld les in vaardigheden als overleggen, luisteren, vragen stellen en mensen geruststellen.
Zelfstandig werken. Als verpleegkundige moet je heel zelfstandig kunnen werken. Je draagt daarbij een grote verantwoordelijkheid, want je zorgt voor mensen die dat (tijdelijk) niet zelf kunnen.
Integriteit en inlevingsvermogen. Als verpleegkundige is het belangrijk dat je respect toont voor je patiënten. Je moet oog hebben voor hun wensen en gevoelens en je in hun situatie kunnen inleven. Soms moet je veel geduld hebben, op andere momenten moet je juist zeer snel en alert kunnen handelen.
Goede motoriek en verpleegtechnisch inzicht. Tijdens je studie leer je zorgvuldig met je handen werken. In de praktijklessen oefen je bijvoorbeeld hoe je een infuus moet aanleggen of hoe je iemand moet injecteren. Ook ontwikkel je verpleegtechnisch inzicht, namelijk door de theorievakken in de praktijk toe te passen. Je leert zo begrijpen waarom je iets doet (wat er medisch gezien precies gebeurt) en wat de gevolgen van de handeling zijn voor de patiënt.
Hoe lang duurt het?
Je kunt de mbo-4-opleiding Verpleegkunde op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) en via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). In beide gevallen duurt de opleiding vier jaar.
Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je in het bezit bent van een diploma MDGO VZ (lang) en MDGO VP of als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties) laten beoordelen. Je kunt je voor een EVC- procedure aanmelden bij een ROC. Aan het volgen van een EVC-procedure zijn wel kosten verbonden.
Succes met de keuze.
Roy Derksen
Aspect Organisatie & Advies
Vond je dit antwoord nuttig?
6 mensen bedankt
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Wij helpen je bij het vinden van het beste beroepskeuze traject
Wij vergelijken het beroepskeuze aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passsende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.
Beroepskeuze traject
Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.
Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.
Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40