Artikel geschreven door Werksite.nl

Samenvatting pensioenakkoord

Er is een pensioenakkoord! We mogen lekker doorwerken tot ons 67e! Maar is iedereen even blij mee met dit pensioenakkoord? Is het inderdaad een 'pensioenakkoord voor de toekomst'zoals premier Rutte zegt? Iedereen heeft in Nederland sinds 1957 recht op AOW-uitkering (Algemene Ouderdoms Wet) wanneer hij 65 wordt. Een gelijk systeem voor zowel rijk als arm. Daarnaast heeft iedereen de mogelijkheid om voor een pensioenuitkering te sparen via zijn werkgever.

Vergrijzing
Er is alleen één probleem. We worden met z'n allen steeds ouder in Nederland. De vergrijzing neemt toe en daardoor genieten we langer van ons pensioen en dus ook van de AOW. Waren we eerst nog verzekerd van AOW op ons 65e, dan zijn we daar nu niet meer zo zeker van. Reden voor de regering om na te denken hoe daarop te bezuinigen en te zoeken naar een goed pensioenakkoord. De belangrijkste verandering binnen dit pensioenakkoord is, om de AOW te koppelen aan de leeftijdsverwachting. Na lang soebatten zijn de werkgevers, werknemers én het kabinet het eindelijk eens geworden over het nieuwe pensioenakkoord.

Afspraken
De belangrijkste afspraak binnen het pensioenakkoord is, dat de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in twee stappen zal plaatsvinden. Het pensioenakkoord noemt de eerste stap in 2020, waarin de pensioenleeftijd naar 66 jaar verschuift. Pas in 2025 gaat de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Om enigszins tegemoet te komen aan de werknemers, geeft het pensioenakkoord aan dat mensen vanaf 2020 zelf mogen kiezen op welke leeftijd zij hun pensioen willen laten ingaan. Voorwaarde is wel, zo zegt het pensioenakkoord, dat zij voor elk jaar dat ze eerder met pensioen gaan, 6,5% minder AOW zullen ontvangen.

Garantie
In dit pensioenakkoord ligt voor veel werknemers het probleem van een pensioengat van twee jaar op de loer. Om dit verlies enigszins op te vangen is in het pensioenakkoord opgenomen dat vanaf 2013 de AOW voor iedereen jaarlijks met 0,6% omhoog gaat. Het pensioenakkoord geeft de garantie dat vanaf 2020 de mensen met lagere inkomens een inkomstafhankelijke ouderenkorting krijgen van 300 euro. In het pensioenakkoord is ook opgenomen dat de hoogte van de pensioenuitkeringen niet meer gegarandeerd is, maar dat deze afhankelijk zullen worden van de opbrengst van de beleggingen.

Tegenstanders
Hoe moet het nu met mensen die zware beroepen uitoefenen zoals stratenmakers of mensen in onregelmatige diensten? Wellicht kunnen zij niet tot hun 67e doorwerken en geven zij de voorkeur aan een vervroegd pensioen. Datzelfde kan ook gelden voor mensen die al vanaf heel jonge leeftijd aan het werk zijn. Het pensioenakkoord geeft hiervoor de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan met een 'strafkorting´ van 6,5% minder AOW per vervroegd pensioenjaar. Daarnaast houdt het pensioenakkoord wel rekening met mensen die op latere leeftijd werkloos worden of arbeidsongeschikt raken. Het pensioenakkoord geeft voor deze groep de mogelijkheid van een overbruggingsuitkering.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Wettelijke aansprakelijkheid werkgever

Een werknemer die bij de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden schade toebrengt aan derden is d...

Artikel

Rechtsbijstand, de vakbond staat voor je klaar

Rechtsbijstand is geen overbodige luxe. De situatie van ontslag kan diep ingrijpen in de persoonlijk...

Artikel

Onderhandelen over arbeidscontract

Onderhandelen over je arbeidscontract is tegenwoordig niet meer ongewoon. Waarover is te onderhandel...

Artikel

Laat uw advocaat uw ontslag in goede banen leiden

Advocaat bij ontslag werkgever nodig? Bij (dreigend) ontslag door de werkgever zijn er in eerste ins...

Artikel

Verlenging van tijdelijk arbeidscontract

Het lijkt een nieuw fenomeen. Werkgevers die langer weigeren om ´contracten voor onbepaalde ti...

Artikel

VAR verklaring aanvragen

De VAR aanvragen is vrij eenvoudig. VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie en deze wordt afgegev...

Artikel

Onderhandelen met opdrachtgevers

In ieder contact met de klant is sprake van onderhandeling, vanwege de afstemming van vraag en aanbo...

Artikel

Dure blunders arbeidsovereenkomst

Niemand is perfect, we maken allemaal fouten. Maar sommige fouten komen je duur te staan. Zeker wann...