Vraag

Mijn chef constateert misstanden op de afdeling zonder daarbij duidelijk te zijn

mijn afdelingshoofd richt een brief aan alle personeelsleden en sectiechefs waarin hij miststanden constateert zonder de misstanden aan te geven. Moet hij als leidinggevende dan niet ingrijpen wanneer hij mistanden constateert zonder daarover conctreet te zijn. hij heeft wel hechte vriendschap met sommige medewerkers en naar mijns inzien gaat het daar fout. graag uw advies

07-11-2022 Vraag van bag


Beste Bag,
de vraag is wat jouw afdelingshoofd met de brief wil bereiken. Wat is zijn boodschap, zijn intentie? Als hoge lijnfunctionaris het ongewenst gedrag binnen de organisatie aan de orde stellen is verantwoordelijkheid nummer 1, het bestrijden ervan is 2. Feitelijk kan dat alleen maar als er helderheid bestaat over wie, welk ongewenst gedrag, wanneer getoond heeft. Kennelijk wil hij met zijn bericht andere waarschuwen. Jouw zienswijze is begrijpelijk: het afdelingshoofd zou meer helderheid moeten geven en gerichte actie ondernemen om het ongewenstgedrag, de misstanden aan te pakken. Advies: ga eens praten met je direct leidinggevende en deel je verhaal en jouw vragen. Als je voorzichtig positie wilt kiezen kan je ook overwegen eerst met een vertrouwenspersoon, of lid van de medezeggenschap te spreken.
Sterkte!

07-11-2022 Antwoord door Ben

Vond je dit antwoord nuttig?

Zoals in de vorige reacties ook al duidelijk is geworden, wordt het wat lastig om in te grijpen op misstanden die niet concreet gemaakt zijn. Als personeelslid weet je dan ook niet waar en hoe je dat met elkaar kunt oplossen. Het eerste waarop het afdelingshoofd bevraagd mag worden is om die misstanden nader te concretiseren, zodat ruimte gecreƫerd wordt voor erkenning en vervolgens voor het aanbrengen van oplossingen. Ten aanzien van de hechte vriendschap die hij zou onderhouden met sommige medewerkers, lijkt dit jouw beleving te zijn. De vraag is of dat ook de beleving is van het afdelingshoofd. Zo ja dan heeft hij daar (voor zichzelf) kennelijk een goede reden voor en is het raadzaam die reden te achterhalen, zodat je daarop kunt anticiperen. Zowel de afdelingschef als jijzelf, lijken er baat bij te hebben de organisatie goed te laten draaien, alleen de weg ernaar toe lijkt een verschillende visie te hebben. Handel vanuit de overeenkomst en ondersteun elkaar in het proces van oplossingen.

07-11-2022 Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40