Outplacementtraject: kosten
Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met uw werkgever, worden de werkzaamheden naar een goedkoper land uitbesteed of wordt u door automatisering overbodig. In welke situatie zich ook bevindt, u heeft recht op een outplacementtraject. Wat de kosten hiervan zijn en wat u zich moet voorstellen bij outplacement, leest u in dit artikel.
Wat mag een outplacementtraject kosten?
Wij hebben goed nieuws en slecht nieuws voor u. Het slechte nieuws is dat outplacement behoorlijk prijzig kan zijn. Outplacement-consultants zijn er aan gewend hoge tarieven te berekenen, gekoppeld aan een uurloon dat al gauw boven de € 100,- stijgt. Het goede nieuws, een geluk bij een ongeluk, is dat u als werknemer de factuur niet hoeft te betalen. Over het algemeen draagt de baas de kosten van outplacement van een werknemer. Wel zal uw werkgever een offerte willen zien van het outplacementbedrijf dat u kiest, als de baas u niet verplicht een bepaald bureau te bezoeken.
Aan een outplacementtermijn en vergoeding van de kosten worden wel eisen gesteld door de werknemer. Uw contract loopt op een bepaalde datum af. Heeft u voor die datum via het outplacementbureau nog geen nieuwe baan gevonden, dan komt u zogezegd op straat te staan. Anderzijds loopt uw contract eerder af als u binnen de gestelde termijn bij een nieuwe werkgever aan de slag mag.
Wat is outplacement precies?
Outplacement betekent letterlijk het "uitzetten" van een werknemer bij een ander bedrijf. Omdat uw werkgever dit om allerlei redenen waarschijnlijk niet zelf kan doen, zal hij er een specialist voor inzetten. Een zogeheten outplacementbedrijf doet niets anders dan het klaarstomen van ontslagen werknemers voor een vervolg bij een nieuw bedrijf en heeft zodoende een indrukwekkend netwerk opgebouwd.
Uw baas is verplicht om outplacement aan te bieden als u ouder dan 45 jaar bent en langer dan één jaar in dienst bent geweest. De reden voor ontslag moet niet-dringend zijn (een faillisement zou wél een dringende reden zijn).
Hoe ziet zo'n traject eruit?
Een outplacementtraject wordt over het algemeen onder werktijd gevolgd. Het begint over het algemeen met een evaluatie: wat kunt u en wat wilt u? Het kan zijn dat u dit ontslag wilt aangrijpen om uw oude droom nieuw leven in te blazen. Een verandering van loopbaan begint met cursussen, en vaak raadt het outplacementbureau u ook aan om sollicitatietraining te nemen. Tot slot helpt uw coach u kansen te zien en de technieken van "jobhunting" toe te passen om een baan te vinden.
Bovenstaande en andere zaken kunt u bij een outplacementtraject verwachten: een volledige begeleiding gericht op de beste baan in uw omstandigheden.
Welk bureau moet ik kiezen?
Veel werknemers hebben de "pech" dat hun bazen afspraken hebben bij bepaalde outplacementbureaus. Wij bij Werksite zijn echter van mening dat iedereen uniek is en dat elke werkgever zijn eigen outplacementbedrijf verdient, passend bij zijn of haar achtergrond en voorkeuren. Heeft u het geluk dat u zelf een outplacementkantoor mag uitzoeken, dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Wij helpen u aan prijsramingen. Ons netwerk van betrouwbare outplacementbureaus bekijkt uw persoonlijke situatie en geeft u een goed beeld van de kans van slagen. Ook krijgt u een duidelijke offerte waarmee u meteen naar uw werkgever kunt stappen om de vergoeding rond te krijgen. Probeer het nu! Bel voor persoonlijk advies met onze outplacementadviseur via telefoonnummer 085 - 40 195 40.
Snel een nieuwe baan
Iedereen die met ontslag te maken krijgt, zal een outplacement traject moeten omarmen. Door middel van outplacement maak je namelijk de meeste kans om snel een nieuwe baan te vinden en blijf je betrokken bij het arbeidsproces.
Ontslag doet veel met mensen. Je hebt het idee in één klap niet meer nuttig te zijn en wordt onzeker over je eigen functioneren. Soms vloeit ontslag voort uit een onhoudbare situatie door een verstoorde arbeidsrelatie. In de meeste gevallen gaat het om ontslag naar aanleiding van reorganisatie, financieel-economische reden of ontslag doordat je boventallig wordt verklaard.
De kosten voor outplacement liegen er niet om en daarom is het verstandig om in alle gevallen van ontslag een outplacementtraject van je voormalig werkgever te eisen. Het is namelijk een heel goede manier om op korte termijn weer een baan te vinden en aan het werk te gaan.
Begeleiding
De dienstverlening die bij outplacement hoort is zeer divers. Naast het begeleiden naar nieuw werk, kan een outplacementbureau je ook adviseren en je goed trainen in het voeren van een sollicitatiegesprek. Het hoofddoel is, dat je binnen een jaar soortgelijk werk vindt als je gewend was. Een outplacementbureau biedt je alle faciliteiten om naar vacatures op zoek te gaan via diverse bronnen zoals internet, vakbladen, dagbladen en weekbladen. Omdat zij ervaring hebben in het begeleiden van werkzoekenden, beschikken ze over een groot en uitgebreid netwerk. Naast sollicitatietraining is het ook mogelijk om gesprekken met een (arbeids)psycholoog te voeren, die samen met jou naar je carrièrekansen en je loopbaanontwikkeling kijkt. Zodoende kun je het advies krijgen om een specifieke cursus of opleiding te volgen, om daarmee jouw arbeidskansen te vergroten. Wanneer je een geschikte nieuwe werkgever hebt gevonden, kan het outplacementbureau je helpen en je adviseren bij het opstellen van het arbeidscontract.
Betaalde heroriëntatie
Outplacement biedt voor een ontslagen medewerker een betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Kort na je ontslag zal het outplacementbureau samen met je voormalig werkgever een termijn stellen, waarbinnen het geacht wordt dat je een nieuwe (soortgelijke) baan vindt. Mocht het binnen deze termijn niet lukken, dan volgt alsnog ontslag en dien je een werkloosheidsuitkering aan te vragen bij het UWV. De meeste outplacementtrajecten maken deel uit van het sociaal plan, wanneer een bedrijf aan het reorganiseren is. Vooraf is dan met de vakbonden en de Ondernemingsraad (OR) afgesproken, dat ontslag van medewerkers alleen kan worden aangevraagd na een periode van outplacement. In de meeste gevallen is het de voormalig werkgever die het outplacementbureau uitkiest. Wanneer het echter niet klikt, mag een ontslagen medewerker zelf het heft in handen nemen en op zoek gaan naar een bureau wat hem meer aanspreekt. De kosten van het outplacementtraject worden in alle gevallen betaald door de werkgever.
Wil je meer informatie over de kosten van outplacement? Neem vrijblijvend contact met ons op. Je bereikt ons via telefoonnummer 085 - 40 195 40.
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
Advies om outplacementbureaus te vergelijken
Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het ...
Wat is een outplacementtraject?
Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je ...
Ontslagvergoeding en outplacement
Als je met je werkgever overeenkomt dat het niet meer mogelijk is om het dienstverband voort te zett...
Outplacementtraject: kosten
Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met u...
Persoonlijk advies bij Outplacement
Mag jij een outplacementtraject starten, maar heb je geen idee hoe je een goed bureau vindt? Wij los...
Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag
Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een ander...
Berekenen transitievergoeding
Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van ...
Wat is outplacement?
Wanneer je werkgever vanwege een arbeidsconflict of reorganisatie je contract gaat beëindigen, is d...
Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?
Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het b...