Transitievergoeding UWV
De werkloosheidswet is vanaf 2015 veranderd en dat heeft onder andere tot gevolg dat de ontslagvergoeding in de meeste gevallen is vervangen door de transitievergoeding. Het blijft wel van belang om na ontslag te worden aangemeld bij het UWV, aangezien dit nog steeds de instantie is voor mensen zonder werk. Er zijn echter wel uitzonderingen van kracht, zoals het door de medewerker zelf aanvragen van ontslag of het ontslag waar beide partijen het over eens zijn geworden.
Transitievergoeding UWV
Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen en ondersteunt iedereen die op zoek is naar werk. Dat doet UWV in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en volgens de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Het UWV stimuleert mensen actief op zoek te gaan naar (nieuw) werk en zelfstandig te zorgen voor een inkomen. Wanneer een werkgever personeel ontslaat vanwege bedrijfseconomische redenen, dan moet het ontslag bij het UWV worden aangemeld. Vervolgens is de werkgever verantwoordelijk voor het berekenen van de transitievergoeding. Dit is iets anders dan de ontslagvergoeding. De transitievergoeding is bedoeld om scholing, outplacement of loopbaanadvies mee te bekostigen, om zo de ontslagen medewerker te stimuleren snel elders weer aan het werk te gaan.
Ontslagprocedures
Alleen als er bij de huidige werkgever geen mogelijkheden zijn voor herplaatsing of een scholingstraject en de bedrijfseconomische redenen bewezen kunnen worden, dan kan het ontslag bij het UWV worden aangevraagd. De werkgever moet kunnen aantonen dat er sprake is van een slechte financiële situatie, die de continuëteit van de bedrijfsvoering stagneert. Het UWV ziet er op toe dat ontslag van tijdelijke contracten als eerste wordt beëindigd. Is de ontslagen medewerker langer dan twee jaar in dienst geweest, dan heeft hij recht op een transitievergoeding.
Vaststellingsovereenkomst
In sommige gevallen wordt er ontslag aangevraagd bij het UWV, met instemming van zowel de werkgever als de werknemer. In dat geval komt de ontslagen medewerker niet in aanmerking voor een transitievergoeding, maar gaat hij met zijn werkgever rond de tafel zitten. Hun afspraken omtrent de hoogte van de ontslagvergoeding moeten zij vervolgens in een vaststellingsovereenkomst vastleggen.
Afspiegeling voor werkgevers
Vanuit het UWV is de werkgever bij bedrijfseconomisch ontslag verplicht af te spiegelen. Dit houdt de ontslagvolgorde van de ontslagen medewerkers in. UWV rekent in een dergelijk geval met leeftijdscategorieën. De ontslagen medewerkers moeten over elke leeftijdsgroep evenredig verdeeld worden. Als het UWV akkoord gaat met het ontslag, dan dient de werkgever de arbeidsovereenkomst binnen vier weken op te zeggen en de transitievergoeding per medewerker te berekenen. Hoe langer het dienstverband, hoe langer de opzegtermijn met een maximum van vier maanden.
Vraag informatie aan
Naast informatie over de transitievergoeding en het UWV, biedt Werksite ook informatie over loopbaanadvies, -coaching en outplacement. Wij beschikken over een landelijke databank van dergelijke bureaus, die alle gespecialiseerd zijn in het op weg helpen naar nieuw werk. Dat is niet alleen handig voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Wij bieden de kans om gratis drie offertes aan te vragen of direct contact op te nemen met 085 - 40 195 40. Wij staan iedereen graag te woord.
Lees ook deze artikelen:
- Berekenen transitievergoeding
- Transitievergoeding ontslag
- Transitievergoeding berekening
- Recht op transitievergoeding
- Transitievergoeding vaststellingsovereenkomst
- Wanneer transitievergoeding
- Transitievergoeding belasting
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
Persoonlijk advies bij Outplacement
Mag jij een outplacementtraject starten, maar heb je geen idee hoe je een goed bureau vindt? Wij los...
Advies om outplacementbureaus te vergelijken
Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het ...
Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?
Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het b...
Wat is outplacement?
Wanneer je werkgever vanwege een arbeidsconflict of reorganisatie je contract gaat beëindigen, is d...
Outplacementtraject: kosten
Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met u...
Wat is een outplacementtraject?
Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je ...
Ontslagvergoeding en outplacement
Als je met je werkgever overeenkomt dat het niet meer mogelijk is om het dienstverband voort te zett...
Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag
Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een ander...
Berekenen transitievergoeding
Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van ...