Artikel geschreven door Werksite.nl

Opnemen vakantiedagen

Ieder jaar op 1 juli vervallen de vakantiedagen die je niet hebt gebruikt van het voorgaande jaar. Daarin wordt een verschil gemaakt tussen de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Deze laatste vervallen pas na 5 jaar!

Wat is het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? De wet stelt dat iedere werknemer in Nederland jaarlijks recht heeft op 4x het aantal arbeidsuren dat in je arbeidsovereenkomst staat. Werk je bijvoorbeeld 36 uur per week, dan heb je recht op 4 x 36 uur = 144 uur aan wettelijke verlofuren per jaar. De uren die je niet gebruikt vervallen in het volgende jaar per 1 juli.
Naast deze wettelijk verplichte uren kan het zijn dat jouw werkgever je extra vakantiedagen aanbiedt. Dit is de werkgever niet verplicht en noemen we bovenwettelijke vakantiedagen. Deze vakantieuren vervallen pas 5 jaar, na het jaar waarin de uren zijn opgebouwd.

Vakantiedagen uitbetalen

Veel werknemers (43%) hebben hun vakantiedagen door corona niet gebruikt. Geldt dit ook voor jou en heb je veel uren over, ga dan snel met je werkgever in overleg. Veel werkgevers zijn bereid om samen tot een oplossing te komen. Zo kan je voorstellen om een deel van de bovenwettelijke vakantiedagen te laten uitbetalen. Dit kan niet met de wettelijke vakantiedagen! Deze dagen kunnen pas aan het eind van je contract worden uitbetaald.
Werkgevers hebben het echter moeilijk gehad door de coronacrisis. Nu de economie weer aantrekt en er veel werk komt, hebben ze jou als werknemer hard nodig. Het opnemen van je vakantieuren wordt misschien nog lastig.
Wist je dat een werkgever niet verplicht is om vakantiedagen te laten staan die je niet kan opnemen, omdat jouw vakantieland rood kleurt door corona? De werkgever kan dus zeggen dat de vakantie gewoon doorgaat, maar dan in Nederland of een andere veilige bestemming.

Uiteraard is het voor iedereen goed wanneer de werknemer een ontspannen vakantie heeft. Even helemaal relaxen en nieuwe energie opdoen is goed voor de productiviteit. Werkgevers snappen dit ook en stellen zich in het algemeen flexibel op.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

De wereld van recruitment en headhunters

In het zoeken van nieuwe medewerkers kan voor een bedrijf veel tijd gaan zitten. En omdat tijd gel...

Artikel

Werving en selectie via social media

Het vinden van werknemers gaat voor bedrijven die aan werving en selectie doen steeds meer via soc...

Artikel

Uitzendbureaus in Nederland

De uitzendbureaus in Nederland zijn bijzonder productief, en helpen werkgevers massaal aan flexibe...

Artikel

Werving en selectie contract

Er zijn veel bureau´s die in opdracht van andere organisaties werving en selectie uitvoeren,...

Artikel

Recruitment via Twitter

Twitter is helemaal ´hot´. Niet alleen om anderen op de hoogte te houden van jouw bele...

Artikel

Werving en selectie voor de juiste baan

Werving en selectiebureaus bieden doorlopend vacatures. Zodra je een carrièrestap overweegt, ...

Artikel

De voordelen van detachering, of toch een vaste job

Onder detachering verstaan we het op tijdelijke basis uitlenen van professionals aan opdrachtgever...