Artikel geschreven door Werksite.nl

10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA

Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie kent. Zo voorkom je een loonsanctie van het UWV! 
In dit artikel lees je alles over het re-integratieproces, van het eerste ziektetraject tot de mogelijke overgang naar een WIA-uitkering. We bespreken niet alleen de verplichte evaluatiemomenten, maar ook wanneer het eerste en tweede spoor van re-integratie van start gaan, en de belangrijke rol van de arbeidsdeskundige. 

Wanneer een werknemer langdurig ziek is, komt er veel kijken bij de re-integratie. Zowel de werkgever als de werknemer krijgen te maken met een reeks verplichtingen en procedures die cruciaal zijn om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Maar wat houdt de Wet Verbetering Poortwachter precies in? Welke stappen moeten doorlopen worden om een werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, en wat gebeurt er als dat niet lukt? Ontdek hoe een zorgvuldig begeleid proces het verschil kan maken in een succesvolle terugkeer naar werk!

 

1. Eerste ziektedag (Week 1):

  • Ziekmelding: De werknemer meldt zich ziek bij de werkgever.
  • Registratie: De werkgever registreert de ziekmelding.

 

2. Week 6: Probleemanalyse door de bedrijfsarts:

  • Probleemanalyse: Uiterlijk in de zesde week van ziekte maakt de bedrijfsarts (of arbodienst) een probleemanalyse. Dit document beschrijft de aard van het verzuim, het verwachte herstel en eventuele re-integratiemogelijkheden.

 

3. Week 8: Plan van aanpak:

  • Plan van aanpak: Op basis van de probleemanalyse stellen de werkgever en werknemer samen een plan van aanpak op. Dit plan beschrijft de te nemen stappen voor re-integratie, met duidelijke afspraken en een tijdspad.

 

4. Week 42: Melding bij UWV:

  • 42e week-melding: De werkgever meldt de werknemer uiterlijk in de 42e ziekteweek ziek bij het UWV.

 

5. Eerste spoor re-integratie:

  • Start: Het eerste spoor start direct na het opstellen van het plan van aanpak (week 8).
  • Doel: Het eerste spoor richt zich op de re-integratie van de werknemer binnen het eigen bedrijf, bij voorkeur in de eigen functie of in een aangepaste functie. De werkgever onderzoekt of de werknemer (eventueel met aanpassingen) het eigen werk kan hervatten. Als dit niet mogelijk is, wordt gekeken naar andere passende functies binnen het bedrijf.

 

6. Week 52: Eerstejaarsevaluatie:

  • Evaluatie: Rond week 52 vindt een evaluatie van het eerste ziektejaar plaats. Hierin wordt de voortgang van de re-integratie beoordeeld, en het plan van aanpak wordt zo nodig aangepast.

 

7. Tweede spoor re-integratie:

  • Start: Het tweede spoor start doorgaans wanneer blijkt dat terugkeer naar werk binnen het eigen bedrijf (eerste spoor) niet haalbaar is, meestal na de eerstejaarsevaluatie (week 52).
  • Doel: Het tweede spoor richt zich op het vinden van passend werk buiten het eigen bedrijf. De werkgever en werknemer werken samen met een re-integratiebureau om buiten de organisatie een nieuwe functie te vinden die aansluit bij de mogelijkheden van de werknemer.

 

8. Arbeidsdeskundige in beeld (rond week 40-52):

  • Wanneer: Een arbeidsdeskundige komt meestal in beeld tussen week 40 en 52, vooral wanneer duidelijk wordt dat de re-integratie moeizaam verloopt en de inzet van het tweede spoor overwogen moet worden.
  • Doel: De arbeidsdeskundige beoordeelt de mogelijkheden van de werknemer om weer aan het werk te gaan, zowel binnen het eigen bedrijf (eerste spoor) als daarbuiten (tweede spoor). De arbeidsdeskundige onderzoekt de functionele mogelijkheden van de werknemer en adviseert over passende werkhervattingsopties. Deze beoordeling helpt bij de beslissing of het tweede spoor moet worden ingezet en kan ook helpen bij het opstellen of bijstellen van het plan van aanpak.

 

9. Week 91: Eindevaluatie en aanvraag WIA:

  • Eindevaluatie: Uiterlijk in week 91 stellen de werkgever en werknemer een eindevaluatie op. Dit is een afsluitende beoordeling van de re-integratie-inspanningen.
  • Aanvraag WIA: In week 93 kan de werknemer een WIA-uitkering aanvragen als volledige werkhervatting niet mogelijk blijkt.

 

10. Week 104: WIA-beoordeling:

  • WIA-beoordeling: Na 104 weken ziekte beoordeelt het UWV de WIA-aanvraag en kijkt het naar de re-integratie-inspanningen van werkgever en werknemer.

 

Eventuele loonsanctie:

  • Als het UWV oordeelt dat de werkgever niet voldoende heeft bijgedragen aan de re-integratie, kan het UWV de loondoorbetalingsverplichting verlengen met maximaal 52 weken.

 

Samenvatting:

  • Eerste spoor re-integratie: Start direct na het opstellen van het plan van aanpak (week 8). Doel: Terugkeer in eigen of aangepast werk binnen het bedrijf.
  • Tweede spoor re-integratie: Start meestal na de eerstejaarsevaluatie (week 52) als terugkeer in het eigen bedrijf niet mogelijk is. Doel: Werk vinden buiten het eigen bedrijf.
  • Arbeidsdeskundige: Wordt meestal rond week 40-52 ingeschakeld. Doel: Beoordelen van de re-integratiemogelijkheden en adviseren over werkhervattingsopties, zowel binnen als buiten het eigen bedrijf.

Deze stappen zijn erop gericht om de werknemer zo goed mogelijk te ondersteunen bij het terugkeren naar werk, of dat nu binnen of buiten het eigen bedrijf is.

 

Heb je een vraag over dit artikel? Vul dan onderstaand formulier in, of bel naar 085-4019540. Een onafhankelijk adviseur staat je direct te woord.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...

Artikel

Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject

Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...

Artikel

WERKFIT Traject van UWV

Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...

Artikel

Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren

De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...

Artikel

Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor

Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...

Artikel

UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten

Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...

Artikel

Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het

Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...

Artikel

Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject

Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...

Artikel

Wat doen re-integratiebureaus?

Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...

Artikel

De kosten van re-integratie

Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...

Artikel

10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA

Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...

Artikel

Ontslagvergoeding en re-integratie

Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...