Hoe ziet een re-integratietraject er uit?
Reëntegratietraject: 1e spoor
Wanneer u zich ziek meldt bij uw werkgever en u naar alle waarschijnlijkheid voor langere tijd niet kunt werken, is een re-integratietraject voor u van toepassing. Dit traject moet ervoor zorgen dat u, wanneer u weer (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt bent, opnieuw aan de slag kunt. Het traject begint in feite bij uw ziekmelding. Binnen zes weken daarna dient u met uw bedrijfsarts of de arts bij de arbodienst in beraad te gaan. Deze geeft u een advies over de kans dat u weer aan het werk kunt.
In elk geval zal uw werkgever zijn uiterste best doen om u dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden te laten uitvoeren. Kunt u weer bij uw huidige baas aan de slag, dan is er sprake van een zogeheten re-integratie 1e spoor. Indien nodig, helpt een re-integratiebureau u met de voorbereiding op het herintreden bij uw bedrijf.
Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40
Re-integratietraject: 2e spoor
Wanneer uw gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, ondanks aanpassingen aan de werkplek, een re-integratie bij uw eerdere baas onmogelijk maken, zal uw re-integratietraject langer duren. U staat er echter niet alleen voor; uw baas zal actief voor u op zoek moeten gaan naar een andere baan. Dat kan hij via zijn eigen netwerk doen, maar in de meeste gevallen schakelt een werkgever hiervoor een re-integratiebureau of Poortwachterscentrum in.
Wat is passend werk voor u?
Wanneer uw re-integratietraject van het type 2e spoor is, dient uw werkgever "passend werk" voor u te zoeken. Tijdens de eerste zes maanden van de zoektocht mag u zich concentreren op banen die aansluiten bij uw opleidingsniveau en ervaring. Duurt het langer dan 6 maanden om passend werk te vinden, dan verbreedt de definitie zich naar banen die niet geheel op uw achtergrond aansluiten.
Ook kan een baan met een lange reistijd als passend worden aangemerkt, mits dat in uw situatie verantwoord is. De nieuwe werkgever kan bij het UWV subsidie aanvragen voor uw reiskosten, maar ook voor eventuele aanpassingen aan de werkplek. Op deze manier wil de overheid het zo makkelijk mogelijk maken om herintreders aan werk te helpen.
De taken van een re-integratiebureau
Een langdurige ziekte of gedwongen afwezigheid gaat u niet in uw koude kleren zitten. U vraagt zich wellicht af hoe goed u nog kunt functioneren op de werkplek. Moet u op zoek naar een nieuwe baan, dan kunt u alle hulp gebruiken. Een re-integratiebureau helpt daarbij en stelt samen met u een lijst op van uw talenten, vaardigheden en capaciteiten. Op basis daarvan kunnen de re-integratieconsultants u vertellen in welke takken van industrie en "specifieker" in welke beroepsgroepen u kans maakt. Met het UWV als tussenpersoon geniet u de beste begeleiding die u zich kunt wensen.
Ontvang 3 offertes voor re-integratie
Hulp bij uw re-integratietraject
Bij het re-integreren kunt u alle hulp gebruiken. Werksite heeft een netwerk van betrouwbare en erkende bureaus opgebouwd die klaarstaan om u te helpen. Dankzij dit netwerk hoeft u niet zelf onderzoek te doen naar een geschikt re-integratiebureau. In plaats daarvan vult u eenmalig een formulier in en ontvangt u binnen 24 uur maximaal drie offertes. Dat maakt het kiezen van een re-integratiebureau stukken makkelijker.
Het stappenplan bij re-integratie treedt in werking bij ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit is een gevolg van de Wet verbetering Poortwachter en het UWV ziet toe op correcte uitvoering. Het eerste doel van het stappenplan is de zieke werknemer weer bij zijn of haar huidige werkgever aan het werk te laten gaan, voor zover dit mogelijk is, meestal via een re-integratiebureau. Kan of lukt dit niet, dan verschuift het doel en richt het plan zich op passend werk elders. De details en alle stapjes zijn terug te vinden op de website van het UWV.
Stappenplan verplicht beide partijen tot inspanning
Bij ziekte en arbeidsongeschiktheid geldt dat zowel werkgever als werknemer zich moeten inspannen om gedeeltelijk en uiteindelijk geheel, weer aan het werk te komen. Alleen bij volledige arbeidsongeschiktheid hoeft de werknemer niets te doen. In alle andere situaties zal de werknemer zich moeten inspannen arbeid te verrichten, binnen de mogelijkheden van dat moment. Dit kan inhouden dat de werknemer voorzichtig weer begint, met minder uren, of in een andere functie. Kernpunt is dat gekeken wordt naar de mogelijkheden van de werknemer en niet naar de onmogelijkheden.
Offerte re-integratie aanvragen
Re-integratiebureaus kunnen helpen
Een zieke werknemer is gebaat bij de hulp die geboden wordt door een re-integratiebureau. Dit bureau zorgt dat het stappenplan correct wordt uitgevoerd en helpt de werknemer te bepalen waar de mogelijkheden liggen, om weer aan het werk te gaan. In de situatie dat terugkeer naar de werkgever praktisch niet meer mogelijk is, zal het re-integratiebureau helpen bij het zoeken naar werk elders.
Actief meedenken werkt
Hoewel menigeen bij langdurige arbeidsongeschiktheid niet direct in staat zal zijn uit te zien naar ander werk, toch kan het helpen. Niet zozeer om de ziekte te overwinnen, maar wel om te voorkomen dat men geheel aan de zijlijn komt te staan. Zeker in het eerste jaar van de arbeidsongeschiktheid is de werkgever verplicht op alle fronten mee te werken aan re-integratie. Hier kan de zieke werknemer voordeel mee doen.
Heb je een voorbeeld van geslaagde re-integratie bij je huidige werkgever? Vertel het hier en motiveer andere werkgevers om mee te denken bij ziekte.
Kijk op deze site ook voor het vergelijken van re-integratiebureaus.
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
De kosten van re-integratie
Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...
UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten
Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...
Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het
Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...
Ontslagvergoeding en re-integratie
Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...
Wat doen re-integratiebureaus?
Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...
10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA
Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...
WERKFIT Traject van UWV
Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...
Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject
Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...
Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren
De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...
Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject
Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...
Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor
Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...