Artikel geschreven door Werksite.nl

Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren

De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door tijdelijke arbeidsongeschiktheid weer terug op je werk. Maar later in je carrière, wat vertel je over je ervaring met re-integratie? Hoewel dat voor iedereen verschillend ligt, kunnen we in het algemeen daar toch niets over zeggen.

Ook re-integratie op je CV

Je profiel en CV moeten compleet zijn en naar waarheid zijn opgesteld. Een goede HR-manager of recruiter weet heus wel hoe hij of zij de blinde vlekken moet opsporen. Blijkt pas tijdens de sollicitatie dat je in een stappenplan of re-integratie traject hebt gezeten, dan komt dat niet goed over. Aan de andere kant, je hoeft het niet apart te benoemen. Maak het onderdeel van de beschrijving van de baan die je had toen re-integratie speelde. Bijvoorbeeld: 'dankzij re-integratie nieuwe functie gekregen'.

 

Iedere ervaring telt

Voor je carrière telt iedere ervaring en zelfs een negatieve. Arbeidsongeschiktheid en je ervaring met wet poortwachter kun je uitleggen als een positieve ervaring! Van iedere ervaring leer je en krijg je een voorsprong op een ander. Als je re-integratie traject of stappenplan ter sprake komt, benadruk dan wat je ervan geleerd hebt. Je bent er sterker door geworden en weet, beter dan een ander, hoe je verzuim en ziekte kunt voorkomen.

De Wet Poortwachter schrijft voor dat zowel de werkgever als de medewerker zich in dienen te spannen voor een vlotte re-integratie. Op deze manier moet het aantal werknemers dat in de WIA terecht komt, beperkt blijven. Eén van de voorschriften is bijvoorbeeld dat de zieke werknemers mee moet werken aan zijn of haar re-integratie. Bevindt u zich in deze onfortuinlijke situatie, dan helpt het als u met voorstellen komt, bijvoorbeeld voor aanpassing aan de werkplek.

 

 

Werkgever regelt re-integratiebureau

Tegelijkertijd dient uw werkgever zijn best te doen om u te laten her integreren. Het inschakelen van de arbodienst of een re-integratiebedrijf zijn voorbeelden van acties die een baas kan ondernemen. Wanneer u weer aan de slag kunt bij uw huidige werkgever, luistert uw re-integratietraject naar de code '1e spoor'. Zijn uw capaciteiten door uw ziekte echter dusdanig veranderd dat u niet meer bij uw chef kunt terugkeren, dan volgt u een re-integratietraject '2e spoor'. Vooral in het laatste geval biedt een re-integratiebedrijf aantrekkelijke diensten:

  •     Evaluatie van uw talenten en mogelijkheden
  •     Analyse van mogelijke banen en vakgebieden
  •     Bijscholing voor aansluiting op de arbeidsmarkt
  •     Jobhunting en sollicitatietraining
  •     Begeleiding bij loononderhandelingen


Wanneer u ondanks het volgen van de Wet Poortwachter na 20 maanden nog geen nieuwe baan hebt gevonden, kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Hiervoor dient u meer dan 35% arbeidsongeschikt te zijn. De WIA bestaat uit twee regelingen met bijpassende uitkeringen. Bekijk hier welke voor u geldt:
1.   WGA-uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten
2.   Het uitgangspunt van deze uitkering is dat u nog zoveel mogelijk werkt. Hoe meer u werkt, des te hoger uw inkomen wordt. Er zijn drie verschillende soorten WGA-uitkeringen en het UWV stelt u in staat om zelf de hoogte van uw uitkering te berekenen.

 

IVA-uitkering voor volledig arbeidsongeschikten

U bent volledig arbeidsongeschikt als u niet meer dan 20% van uw laatstverdiende loon kunt verdienen. Tot de AOW-leeftijd heeft u recht op een uitkering in het kader van de Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten (IVA).

Ontvang drie offertes voor re-integratie

Zoals gezegd is de eerste stap een serieuze poging tot re-integratie. Uw werkgever helpt u daarbij in de vorm van een re-integratiebureau. Volgens de Wet Poortwachter mag dit een bureau zijn dat uw baas aanwijst, maar het verdient in de meeste gevallen de voorkeur om zelf een re-integratiecoach uit te mogen zoeken. Omdat iedereen uniek is en elk re-integratiekantoor een andere specialiteit heeft, loont het de moeite om op zoek te gaan naar de 'ideale match'. Met behulp van een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht kunt u dit in sommige gevallen bij uw werkgever afdwingen. Uw werkgever kan dan wel eisen stellen en u heeft zich te houden aan een bepaald budget.

 

Vraag online offertes aan

Niet elk re-integratiebedrijf is betaalbaar. En niet elk re-integratiebureau past bij u. Werksite helpt u bij het vinden van het beste re-integratiebureau. Vul het formulier met uw persoonlijke gegevens in en u ontvangt drie offertes van evenzoveel re-integratiecoaches. Zij schatten uw slagingskans in als u met hen in zee gaat en geven u een duidelijke prijsraming, die u in het kader van de Wet Poortwachter aan uw werkgever kunt overleggen. Profiteer meteen van deze vrijblijvende service! Bel 085-4019540.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het

Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...

Artikel

Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject

Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...

Artikel

De kosten van re-integratie

Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...

Artikel

Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor

Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...

Artikel

10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA

Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...

Artikel

Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren

De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...

Artikel

Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject

Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...

Artikel

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...

Artikel

Ontslagvergoeding en re-integratie

Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...

Artikel

WERKFIT Traject van UWV

Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...

Artikel

Wat doen re-integratiebureaus?

Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...

Artikel

UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten

Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...