Re-integratiebureaus vergelijken
Zodra je in de gelegenheid wordt gesteld om hulp te krijgen bij de terugkeer naar werk vanuit een uitkering, doe je er verstandig aan de re-integratiebureaus te vergelijken. Deze bureaus betaal je niet zelf voor hun diensten, maar worden betaald door het UWV vanuit een budget dat speciaal voor jou is gereserveerd IRO. Ben je nog in dienst van je werkgever, dan worden de kosten door de werkgever of zijn verzekering betaald. Omdat de kosten per bureau, net als de diensten, nogal kunnen verschillen, is een goed vergelijk van re-integratiebureaus niet onverstandig.
Offerte re-integratie aanvragen
Vraag naar wat je wilt weten
Omdat het je eigen budget is, wil je graag weten hoe dat uitgegeven gaat worden. De hulp die je kunt krijgen van re-integratiebureaus varieert van sollicitatietraining tot het kennismaken met de nieuwe werkgever. Ook bestaan re-integratiebureaus die het starten van een eigen bedrijf ondersteunen. De kosten kunnen verschillen en vraag naar wat je wilt weten. Je bent vrij om zelf een keuze te maken en kies dan ook voor een re-integratiebureau dat bij je past.
Vergelijk en kijk of het klikt
Onderdeel van het re-integratietraject is het in kaart brengen van je competenties en kwaliteiten. Daarnaast zal bepaald moeten worden wat je wilt en kunt. Om te ontdekken wat je het liefste wilt ga je een heel persoonlijk traject aan. Dan is het belangrijk dat het klikt met de consulent van het re-integratiebureau. Klikt het niet, kijk dan verder. Je hebt het recht zelf re-integratiebureaus te vergelijken en zelf de keuze te maken.
Vergelijken loont
De keuze voor een re-integratiebureau dat bij jou en bij jouw situatie past betekent een goede start van een soms best moeilijk re-integratietraject. Professionele consulenten zullen je helpen je mogelijkheden te ontdekken en je zelfkennis vergroten. Dat is een winstpunt dat op zich al veel waard is!
Als een werknemer na een periode van afwezigheid weer gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, kan deze in een ideaal geval gewoon weer aan de slag bij de werkgever, hetzij in een andere functie. Dit type re-integratie luistert naar de term "1e spoor".
Kan de werkgever echter geen (aangepaste) baan bieden, dan is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om passend werk in een andere organisatie te regelen. Deze zogeheten "re-integratie 2e spoor" gaat een werkgever samen met het UWV en een re-integratiebureau of Poortwachterscentrum aan.
Passend werk vinden
Bevindt u zich als werknemer in deze vervelende situatie, dan weet u door deze regelgeving dat er een zo goed mogelijk alternatief voor u wordt gezocht. Uw werkgever zal trouwens eerst moeten bewijzen dat er geen plek meer voor u is. Uw lichamelijke of geestelijke beperking dient dusdanig te zijn dat u niet de eerdere of daaraan gerelateerde werkzaamheden kunt uitvoeren. Daar is een verklaring van de bedrijfsarts voor nodig. Vervolgens begint de zoektocht naar wat het UWV "passend werk" noemt.
De eerste zes maanden van uw zoektocht mag u kieskeurig zijn en alleen op vacatures solliciteren die op uw opleidingsniveau en werkervaring aansluiten. Maar heeft u na die zes maanden nog steeds niet beet, dan verandert de definitie van passend werk en dient u ook banen te overwegen die onder uw opleidingsniveau of buiten uw ervaringsgebied liggen.
Wanneer het verantwoord wordt geacht in uw situatie, kan ook een baan met twee uur reistijd als passend worden aangemerkt. De werkgever kan een subsidie bij het UWV aanvragen voor de reiskosten die u maakt of voor nodige aanpassingen aan de werkplek.
De rol van het re-integratiebureau
Een re-integratie 2e spoor zou stukken moeilijker zijn zonder de begeleiding van een re-integratiebureau. In sommige gevallen kan zo"n bureau u via het eigen netwerk aan een nieuwe functie helpen, maar in alle gevallen kijkt u eerst eens goed naar uw capaciteiten en talenten in verhouding tot de arbeidsmarkt. Een re-integratiebureau heeft het complete overzicht en vertelt in welke takken van industrie en specifiek in welke beroepsgroepen u kans van slagen hebt. Daarna maakt u samen met uw contactpersoon bij het re-integratiebureau een plan van aanpak.
Welk re-integratiebureau kies ik?
Uw keuze voor een re-integratiebureau is een persoonlijke. Uw werkgever betaalt en onder sommige voorwaarden draagt het UWV een steentje bij, maar u maakt de keuze voor een bureau dat u bijstaat in uw omschakeling naar een nieuwe baan. Wellicht dient u zich van uw werkgever aan een bepaald budget te houden. Ook wilt u dat het "klikt" en helpt het als het re-integratiebureau vergelijkbare trajecten succesvol heeft afgerond.
Wij kunnen ons goed voorstellen dat u zich goed wilt oriënteren. Sterker nog: wij helpen u aan het begin van uw re-integratie 2e spoor met een handige service.
Bel 085-4019540, of vul het formulier in en wij sturen het door naar meerdere re-integratiebureaus. Van maximaal drie van deze bureaus krijgt u vervolgens een reactie met een offerte. Dat scheelt u heel wat tijd en moeite.
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject
Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...
WERKFIT Traject van UWV
Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...
UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten
Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...
Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor
Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...
Ontslagvergoeding en re-integratie
Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...
Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren
De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...
10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA
Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...
De kosten van re-integratie
Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...
Wat doen re-integratiebureaus?
Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...
Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject
Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...
Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het
Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...