Spoor 2 re-integratie: Tijdig starten & 5 tips voor succesvolle re-integratie
In dit blog van Werkgelukt leggen we uit waarom het essentieel is voor werkgevers om tijdig te starten met re-integratieactiviteiten in het kader van spoor 2 ook in het geval dat reintegratie activiteiten in het kader van spoor 1 nog niet zijn afgerond.
We eindigen deze blog met 5 concrete tips en adviezen die kunnen bijdragen aan het optimaliseren van het re-integratieproces van de medewerker.
Wettelijke verplichtingen en de risico's van niet tijdig starten met spoor 2
Volgens de Wet verbetering poortwachter (Wvp) zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor het re-integratieproces bij ziekteverzuim. Re-integratie 2e spoor start na het eerste ziektejaar, uiterlijk in de 52e verzuimweek binnen 6 weken na de eerstejaarsevaluatie. Als een werkgever niet binnen die 6 weken een 2e spoor opstart, dan is het risico op een loonsanctie bovengemiddeld.
Alleen als blijkt dat na de eerstejaars-evaluatie structurele werkhervatting binnen 3 maanden een reële optie is, kan een spoor 2 traject achterwege blijven. Het gaat dan om re-integratie binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk aansluitend op de functionele mogelijkheden.
Gevolgen van het niet (tijdig) opstarten van spoor 2 re-integratie
Wanneer een werkgever niet tijdig start met spoor 2 re-integratie of de inspanningen in dit traject onvoldoende zijn, kan het UWV een loonsanctie opleggen. Deze sanctie kan bestaan uit een verlenging van de loondoorbetalingsverplichting met maximaal 52 weken. Dit brengt aanzienlijke financiële gevolgen met zich mee voor de werkgever.
Het belang van tijdig starten met spoor 2 re-integratie
Het tijdig starten met spoor 2 re-integratie is niet alleen essentieel om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, maar het vergroot ook de kans op een succesvolle terugkeer naar werk voor de werknemer. Door vroegtijdig te investeren in de re-integratie van de werknemer, kan een passende oplossing worden gevonden die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de werknemer.
Een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kan adviseren om naast spoor 1 re-integratie tegelijkertijd spoor 2 re-integratie activiteiten op te starten in de volgende situaties:
Langdurige arbeidsongeschiktheid:
Als de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige inschat dat de werknemer langdurig arbeidsongeschikt zal zijn en niet in staat zal zijn om binnen afzienbare tijd terug te keren naar zijn of haar eigen functie.
Geen passend werk binnen het bedrijf:
Als er binnen het bedrijf geen mogelijkheden zijn voor passend werk, aangepast werk of omscholing die aansluit bij de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer.
Medische beperkingen:
Als de werknemer medische beperkingen heeft die het onmogelijk maken om het huidige werk voort te zetten, zelfs met aanpassingen aan de werkplek of werktijden.
Slechte vooruitzichten op herstel:
Als de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige verwacht dat er weinig kans is op herstel, waardoor de werknemer niet kan terugkeren naar zijn of haar oorspronkelijke functie of passend werk binnen het bedrijf.
Stagnatie in spoor 1 re-integratie:
Als de inspanningen in spoor 1 re-integratie onvoldoende resultaat opleveren en het onwaarschijnlijk is dat de werknemer binnen afzienbare tijd kan terugkeren naar de eigen functie of passend werk binnen het bedrijf.
In deze gevallen kan de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige adviseren om naast spoor 1 tegelijkertijd spoor 2 re-integratie activiteiten op te starten, om de kans op een succesvolle terugkeer naar werk te vergroten en te voldoen aan de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter. Het is belangrijk om dit advies op te volgen en tijdig te starten met spoor 2 re-integratie.
Vijf tips voor HR-adviseurs en leidinggevenden om het re-integratieproces te optimaliseren en risico's te beperken:
Open en transparante communicatie:
Zorg voor een open en transparante communicatie met de werknemer tijdens het gehele re-integratieproces. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen, de betrokkenheid van de werknemer te vergroten en eventuele obstakels tijdig te signaleren.
Werk nauw samen met professionals: Schakel tijdig de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en eventueel een re-integratiebureau in om te zorgen voor een gedegen ondersteuning en begeleiding bij de re-integratie. Hun expertise kan helpen bij het vinden van passende oplossingen en het bewaken van de voortgang van het traject.
Zorg voor een duidelijk re-integratieplan: Stel samen met de betrokken partijen een re-integratieplan op, waarin de doelen, acties en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen duidelijk zijn vastgelegd. Dit helpt om het proces gestructureerd te laten verlopen en draagt bij aan het succes van de re-integratie.
Wees proactief en flexibel: Start spoor 2 re-integratie tijdig op, maar wees ook flexibel en bereid om het plan aan te passen als de situatie van de werknemer verandert. Door proactief te handelen en open te staan voor aanpassingen, vergroot je de kans op een succesvolle terugkeer naar werk.
Monitor en evalueer regelmatig: Houd de voortgang van het re-integratietraject nauwlettend in de gaten en evalueer regelmatig de resultaten met de werknemer en betrokken professionals. Dit helpt om tijdig bij te sturen en eventuele knelpunten op te lossen, wat bijdraagt aan een effectieve re-integratie.
Door deze tips te volgen, kunnen HR-adviseurs en leidinggevenden het re-integratieproces optimaliseren, de risico's van het niet opstarten van spoor 2 re-integratie beperken en bijdragen aan een succesvolle terugkeer naar werk voor de werknemer.
Heeft u als HR-adviseur of leidinggevende behoefte aan professionele begeleiding bij spoor 1 of spoor 2 re-integratietrajecten? Werkgelukt staat voor u klaar met deskundig advies en maatwerkoplossingen.
Vond je dit artikel nuttig?
0 mensen bedankt
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...
Wat doen re-integratiebureaus?
Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...
10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA
Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...
Ontslagvergoeding en re-integratie
Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...
Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren
De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...
De kosten van re-integratie
Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...
UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten
Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...
WERKFIT Traject van UWV
Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...
Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het
Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...
Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject
Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...
Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject
Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...
Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor
Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...