Artikel geschreven door Werksite.nl

Tweede spoor re-integratie

Na langdurige uitval door ziekte, is het de bedoeling dat je weer langzaam gaat re-integreren bij je huidige werkgever. Dat heet 1e spoor re-integratie. In sommige gevallen is dat echter niet mogelijk en blijven er weinig tot geen mogelijkheden over voor re-integratie op de werkvloer. Je belandt dan in een tweede spoor re-integratie. Re-integratie bij je huidige werkgever is dus 1e spoor en re-integratie bij een andere werkgever heet 2e spoor. Als je na langdurig arbeidsongeschikt niet meer bij je eigen werkgever aan de slag kunt, moet je op zoek naar passend werk bij een nieuwe organisatie. Een moeilijke opgave, die ook veel emotie met zich meebrengt. Het is daarom aan te raden om met een erkend re-integratiebureau in zee te gaan. Daarnaast moet ook je huidige werkgever zich inspannen om via tweede spoor re-integratie een nieuwe baan voor je te vinden.

Wil je direct persoonlijk advies? Werksite helpt werkgevers en werknemers. Wij adviseren en brengen je in contact met professionele re-integratiebureaus in jouw regio. Neem contact op met de klantenservice van Werksite via 085 – 40 195 40. Wij staan je graag te woord.

Redenen voor tweede spoor re-integratie

Aan het opstarten van een 2e spoor re-integratietraject kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Wellicht ben je nog ziek en is het niet mogelijk om weer aan de slag te gaan in je oude functie. Ook kan het voorkomen dat je gedeeltelijk genezen bent, maar nog niet volledig in staat bent om je werk op te pakken. Een gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid voor het werk dat je altijd deed, is dan reden om na een jaar ziekte voor re-integratie tweede spoor te kiezen. In eerste instantie moet jouw werkgever je aangepast werk bieden, maar als dit niet voorhanden is dan zal het re-integratie tweede spoortraject ingaan. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter met een schouderblessure. Wanneer dit na een jaar niet genezen is, kan zijn werkgever hem geen ander werk aanbieden dan het loodgieterswerk waarvoor hij is opgeleid. Een kantoorfunctie is dan uitgesloten. Er zal dan afscheid van deze medewerker worden genomen.

Vergelijk alle re-integratiebureaus

Wettelijke procedure

Het is een wettelijke verplichting van werkgevers om een 2e spoor re-integratietraject in te zetten, als een 1e spoor re-integratie niet meer mogelijk is. Ook bij gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid moet er goed naar alle alternatieve mogelijkheden worden gekeken. Blijkt dat je écht niet terug kunt keren naar je oude functie, dan moet je werkgever stappen ondernemen. Als eerste moet het bedrijf met een verklaring van de bedrijfsarts of Arbo-arts bij het UWV aankloppen. Het UWV geeft vervolgens informatie over de verder te volgen procedure. Vervolgens wordt er een gespecialiseerde re-integratiebureau in de arm genomen dat jou helpt om elders (gedeeltelijk) weer aan het werk te gaan.
Op z"n vroegst start een tweede spoor re-integratie in de 8e week van ziekmelding en op z"n laatst bij de 52e week van de arbeidsongeschiktheid. Jouw organisatie is hier zelf verantwoordelijk voor om op tijd melding te doen bij het UWV. Mocht je werkgever dit niet doen, dan legt het UWV aan het einde van de wachttijd van 104 weken een loonsanctie op aan jouw organisatie. Ook als het UWV oordeelt dat jouw werkgever onvoldoende aan de integratieverplichtingen heeft voldaan, dan kan er een loonsanctie volgen van maximaal 52 weken. In dat geval betaalt jouw bedrijf je nog een jaar extra salaris, terwijl je ziek bent.

Passend werk

Eén van de voorwaarden van re-integratie tweede spoor, is dat jouw nieuwe werk passend moet zijn. Het UWV bedoelt hiermee dat het werk moet aansluiten bij jouw fysieke en mentale capaciteiten, opleiding en werkervaring. In het eerste halfjaar van de zoektocht naar nieuw werk, is het toegestaan om je te concentreren op werk dat passend is. Blijkt na dit half jaar dat het niets heeft opgeleverd, dan blijft er geen keuze over en word je verplicht gesteld ook werk aan te nemen dat niet aansluit bij je niveau, ervaring en opleiding. Een baan waarbij je twee uur reistijd hebt, kan als passend kan worden aangemerkt. Ook kan het UWV een vergoeding bieden, voor eventuele aanpassingen op de nieuwe werkplek. Denk in dat geval aan het aanleggen van een traplift of een rolstoeltoilet.


Wat doen re-integratiebureaus?

Een re-integratiebureau wordt ingeschakeld, omdat het voor een werkgever niet gemakkelijk is om jou ergens te herplaatsen. Dat kost tijd en moeite en een erkend re-integratiebureau heeft hier veel ervaring mee. Het maakt niet uit of je geheel of gedeeltelijk arbeidsgeschikt bent; een re-integratiebureau helpt je op weg en je leert naar je eigen situatie, capaciteiten en talenten te kijken. Deze bureaus hebben goed overzicht van de arbeidsmarkt en vertellen je in welke branches je weer aan de slag zou kunnen gaan. Samen met een consultant maak je een plan van aanpak en word je in contact gebracht met nuttige netwerken.
De meeste re-integratiebureaus werken met tweede spoor re-integratie met twee fasen; een mobiliteits- en bemiddelingsfase. In de eerste fase word je in beweging gezet en wordt er gekeken naar wat je kunt en wat je beperkingen zijn. Vaak gebruikt het bureau ook beroepen- en persoonlijkheidstesten. Je wordt voorbereid op de arbeidsmarkt en leert goede sollicitatiebrieven en CV te schrijven. In de tweede fase ga je actief op zoek naar geschikte vacatures, ga je solliciteren en leer je te netwerken. Dit alles met als doel dat je binnen afzienbare tijd geschikt werk vindt bij een andere werkgever.

In zee met een re-integratiebureau

Een geslaagd tweede spoor re-integratie traject is afhankelijk van het re-integratiebureau én jouw aandeel. Samen ga je namelijk op zoek naar een goede oplossing. Afhankelijk van je situatie en leeftijd duurt een re-integratietraject minimaal 9 en maximaal 12 maanden. De kans van slagen neemt toe als er tijdig een re-integratiebureau is ingeschakeld. Bovendien zijn er diverse manieren om weer ergens aan het werk te gaan. Allereerst kun je het geluk hebben meteen een betaalde baan te vinden, die aansluit op jouw kwaliteiten en capaciteiten. Ook detachering is mogelijk of in eerste instantie een proefplaatsing. Bij deze laatste optie wordt er een periode afgesproken, waarbinnen je kunt kijken of de baan iets voor je is. Houd er wel rekening mee dat het bedrijf dat de proefplaatsing biedt, ook kan bepalen of er sprake van een klik is.

Maak een juiste keuze

Om je goed op weg te helpen een re-integratiebureau te kiezen dat jou goed kan helpen aan een andere baan, biedt Werksite de mogelijkheid om gratis 3 offertes aan te vragen. Werksite heeft een groot landelijk netwerk, waarbij meer dan 1.000 erkende re-integratiebureaus zijn aangesloten met specifieke kennis omtrent 2e spoor re-integratie. Zodoende hoef je zelf niet eerst zelf verschillende bureaus te bellen of te bezoeken. Vraag gerust vrijblijvend offertes aan bij maximaal drie re-integratiebureaus en maak vervolgens de juiste keuze. Wil je meer weten? Neem contact op met de klantenservice van Werksite via 085 - 40 195 40. Wij staan je graag te woord.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het

Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...

Artikel

Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject

Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...

Artikel

WERKFIT Traject van UWV

Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...

Artikel

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...

Artikel

Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren

De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...

Artikel

De kosten van re-integratie

Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...

Artikel

Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor

Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...

Artikel

Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject

Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...

Artikel

Wat doen re-integratiebureaus?

Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...

Artikel

UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten

Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...

Artikel

Ontslagvergoeding en re-integratie

Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...

Artikel

10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA

Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...