Wat doen re-integratiebureaus?
Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, is het vaak niet mogelijk om zomaar terug te keren op uw oude werkplek. Natuurlijk zal uw werkgever zijn uiterste best hiervoor doen. Sterker nog, hier is hij verplicht toe. Maar dat garandeert niets.
Daarom krijgen (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemers die terug willen keren de nodige hulp in de vorm van een re-integratiebedrijf. Het UWV bepaalt of u zo"n bureau nodig heeft. U kunt de volgende concrete hulp van het bureau verwachten:
- Evaluatie van uw talenten en mogelijkheden
- Beroepskeuzetest
- Scholing en cursussen
- Sollicitatietraining
- Jobhunting
Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40
Eerste spoor of tweede spoor
Uiteraard hoeven niet alle elementen uit het bovenstaande lijstje op u van toepassing te zijn. Wanneer u bijvoorbeeld met een "re-integratie 1e spoor" te maken heeft, gaat u bij uw huidige werkgever herintreden. Een beroepskeuzetest, sollicitatietraining en jobhunting zijn dan niet nodig. Wel kunnen een evaluatie van uw capaciteiten en/of bijscholing een goed startpunt zijn voor mogelijk alternatieve werkzaamheden.
Een re-integratie van het type "2e spoor" betekent dat u door uw veranderde situatie . Wat re-integratiebureaus dan doen, is u helpen bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Maar eerst moet die werkgever gevonden worden. Daarom wordt u klaargestoomd om zoveel mogelijk kans te maken en krijgt u praktische hulp bij het vinden van die nieuwe baan. Hier wordt maximaal een jaar voor uitgetrokken.
In het eerste halfjaar van uw re-integratie tweede spoor mag u zich focussen op vacatures en open sollicitaties die direct met uw werkervaring en opleidingsniveau te maken hebben. Heeft u ondanks de begeleiding van het re-integratiebureau dan nog niets gevonden, dan dient u, zogezegd, uw vangnet te verruimen. Banen die niet direct op uw werkverleden aansluiten worden dan ook als "passend" aangemerkt.
Wat kost een re-integratiebureau?
Als werkzoekende betaalt u geen eigen bijdrage; het UWV neemt de kosten voor zijn rekening. Dat is prettig voor u, maar dat betekent niet dat u een willekeurig bureau dient te kiezen. U heeft het voor het zeggen, omdat het om uw loopbaan gaat. Vergelijk daarom wat re-integratiebureaus doen om een beeld te krijgen van wat er mogelijk is. Daarna kunt u voor één van deze bedrijven kiezen of verder zoeken. Hieronder vertellen wij u welke rol Werksite daarbij kan spelen.
Vergelijk alle re-integratiebureaus
Het beste bureau voor uw situatie
De beste manier om antwoord te krijgen op de vraag "wat doen re-integratiebureaus" is natuurlijk het zelf inschakelen van zo"n bureau. Omdat de keuze voor zo"n re-integratiebureau een heel persoonlijke is, zult u meerdere met elkaar willen vergelijken. Vooral de specialiteit van het bureau doet ertoe.
Werksite maakt het u makkelijk om een re-integratiebedrijf te vinden dat bij uw persoonlijke situatie past. Daarnaast geven wij u snel en eenvoudig een overzicht van de investering waar deze bureaus om vragen. Hoe wij u helpen? Wij hebben een groot aantal re-integratiebureaus in ons netwerk. Vul het offerteformulier in en u ontvangt van maximaal drie verschillende bureaus een voorstel op maat voor uw situatie.
Opnieuw gaan werken na een periode van afwezigheid heet ook wel re-integratie. Vaak gaat het hier om onvrijwillige werkloosheid, bijvoorbeeld na een ongeval, ziekte of ontslag. UWV helpt je in deze gevallen bij de terugkeer naar de werkvloer. Een werkcoach kan je begeleiding bieden. Hij heeft vaak uitgebreide kennis van de regionale arbeidsmarkt en weet waar er kansen voor jou liggen.
Als het niet zo makkelijk is om zelf of met hulp van UWV werk te vinden, kan UWV ervoor kiezen je door te verwijzen naar een re-integratie bedrijf. In de praktijk vindt zo"n doorverwijzing vaak plaats als jouw opleiding(en) of werkervaring niet meer aansluit bij de huidige eisen op de arbeidsmarkt. Met andere woorden, wanneer je er al een tijdje uit bent geweest.
UWV helpt je bij het vinden van een re-integratiebureau. Je mag ook zelf op zoek gaan naar zo"n bedrijf; er zijn er ruim 1.600 in Nederland. Het is goed om van deze bedrijven de offertes voor re-integratie tweede spoor te vergelijken. Elk kantoor heeft namelijk zijn eigen specialisatie. Een bezoekje en een vrijblijvend gesprek bij deze bedrijven is daarom aan te bevelen.
Volgens een plan te werk gaan
Werk zoeken is ook werk. En daar hoort planning bij. Samen met de re-integratie coach stelt u een plan op dat bestaat uit meerdere stappen. Dit plan dien je in bij de UWV-werkcoach. Na goedkeuring ervan ga je aan de slag met het plan. Het re-integratie bedrijf stuurt periodiek rapportages naar UWV, die je voor akkoord dient te ondertekenen. De laatste stap in dit plan is het vinden van werk.
Stel uw vragen aan onze experts
Denk je klaar te zijn voor re-integratie, maar heb je nog vragen? Voordat je naar UWV stapt, stel je die eenvoudig online aan onze re-integratiebureaus. Zij hebben alles al meegemaakt en kunnen je vrijwel direct antwoord op je vraag bieden. Vul onderstaand formulier in om je vraag te stellen, of bel ons direct via 085 - 40 195 40.
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Relevante artikelen en diensten
Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het
Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...
Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren
De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...
Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor
Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...
Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject
Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...
Wat doen re-integratiebureaus?
Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...
Ontslagvergoeding en re-integratie
Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...
De kosten van re-integratie
Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...
UWV Werkfit- en NaarWerk-trajecten
Op weg naar een nieuwe toekomstDe weg naar herstel en werkhervatting kan een uitdagende reis zijn vo...
WERKFIT Traject van UWV
Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WIA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...
10 fasen Wet Verbetering Poortwachter: van Ziekmelding tot WIA
Heb jij te maken met een (langdurig) zieke werknemer? Zorg dat je de regels rondom re-integratie ken...
Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject
Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...