Ik heb bijscholing nodig tijdens mijn re-integratietraject. Moet ik zelf voor de studiekosten opdraaien?
Ik ben na een burn-out reeds anderhalf jaar aan het re-integreren. Ik ben verpleegkundige maar wens mij om te scholen naar secretaresse (een vak wat ik ongeveer 11 jaar geleden voor het laatst heb uitgeoefend en ik heb een diploma wat inmiddels sterk verouderd is). Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten wens ik een opleiding te doen. Ik kan deze opleiding echter, door terugval in mijn salaris, niet betalen. Is er een regeling dat mijn werkgever gedeeltelijk de kosten voor zich neemt? Ik loop het risico dat ik over 6 maanden in de WW kom als er dan geen vaste werkplek voor mij is gevonden.
Antwoord van ElkenTalent Loopbaancoaching & Personeelsontwikkeling
Beste Marian,
Meestal is de werkgever in een reïntegratieproces bereid om (een bijdrage) in de studiekosten op zich te nemen, omdat jullie beiden baat hebben bij een succesvolle reïntegratie. Er is echter geen sprake van verplichting. Ik raad je aan contact op te nemen met je werkgever, meestal de afdeling HRM/P&O en te informeren naar de voorwaarden om voor studievergoeding in aanmerking te komen. Meestal zijn dit soort zaken sowieso in het Sociaal Beleid geregeld.
Veel succes met de overstap naar een nieuwe baan en hartelijke groet,
ElkenTalent Loopbaancoaching & Personeelsontwikkeling
Marianne Elken | NOLOC-gecertificeerd
www.elkentalent.nl | info@elkentalent.nl
Vond je dit antwoord nuttig?
1 mensen bedankt
Antwoord van Op Pad Counseling
Bij langdurig verzuim is sprake van een duidelijk tijdcontingent stappenplan (volgens de Wet Verbetering Poortwachter). Of het inzetten van scholing belangrijk of noodzakelijk wordt gevonden en in hoeverre de werkgever bereid is om hiervoor (gedeeltelijk) te betalen is mede afhankelijk van deze stappen (WvP) en de aanwezigheid en inzet van faciliteiten op het gebied van mobiliteit (loopbaanbegeleiding/re-integratie/outplacement) bij uw werkgever. Dit kunt u allereerst bij HRM nagaan met de hulpvraag: wat zijn passende en arbeidsmarktrelevante arbeidsmogelijkheden voor mij (intern en extern)? Hier kan een scholingsadvies uitkomen waardoor u reeds iets in handen heeft. Let wel, bij uitval door ziekte worden meestal de wettelijke richtlijnen gevolgd om sancties te voorkomen:
- In eerste instantie aandacht voor en duidelijkheid over mogelijkheden van werkhervatting, (tijdelijke) vervangende arbeid op therapeutische basis en reële herplaatsingsmogelijkheden bij de eigen werkgever. Ook in de eerste fase kun je onderzoeken of scholing je re-integratiemogelijkheden bij de eigen werkgever (en/of extern, overplaatsing?) kan bevorderen en wat hier dan het beste op aansluit.
- Indien duidelijk is dat externe plaatsing noodzakelijk is dient een 2e spoortraject te worden ingezet. Wederom de vraag: wie gaat u hierbij ondersteunen? In dit traject dient duidelijk te worden of scholing echt noodzakelijk is en welke scholing het meest efficiënt en effectief is om tot ander passend werk te komen,
Ik adviseer u om zelf een pro-actieve houding aan te nemen en waar mogelijk hulp te vragen bij uw re-integratieproces. Hoe sneller duidelijk is wat het doel is waar u naar toe kunt/mag werken hoe beter u uw traject kunt sturen en ondersteuning kunt vragen. Zorg dat u de juiste hulp krijgt en indien u vindt dat u scholing nodig heeft zorg dan dat u hier (samen met uw (interne) loopbaancoach /arbeidsdeskundige/casemanager/re-integratiespecialist) gaandeweg informatie/bewijzen voor verzamelt.
Ik wens u veel succes!
Ik wens u veel succes!
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Op Pad Counseling
Aanvulling: als de werkgever eigen risicodrager (WIA) is, is het belang van de werkgever groter omdat de werkgever dan ook na de 2 jaar wachttijd verantwoordelijk blijft voor je re-integratie. Bij herplaatsing bij eigen werkgever zijn diverse subsidies en premiekortingen mogelijk. (Zie http://www.arbeidsrechter.nl/subsidie-voorziening-proefplaatsing-premie-korting-voor-zieke-werknemer). HR-afdeling kan je informeren over belastingvoordelen scholing, eventuele CAO afspraken en beleid op dit vlak en evt, scholingsfondsen vanuit de branche Zorg & Welzijn (Subsidieregeling Arbeidsomstandigheden Verzuim en reïntegratie (FCB). Als particulier heb je bij scholing ook recht op aftrek studiekosten (http://www.studiekostenaftrekken.nl/preview-boek-studiekosten-aftrekken-2013.pdf). Succes!
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau
Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.
Re-integratie traject
Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.
Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.
Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40