Mijn man zit in 2de spoor re-integratietraject en heeft zelf een passende baan gevonden. Hoe nu verder?
Mijn man zit in het 2de spoor re-integratietraject en heeft passend werk gevonden wat bij eigen werkgever niet meer mogelijk was. Nu werkt hij op detacheringsbasis. Het detacheringsbureau betaalt zijn werkgever en de werkgever betaalt mijn man.
Omdat het nog onzeker is in de bouw wil mijn man op detacheringsbasis blijven werken bij het nieuwe bedrijf. Nu zegt het re-integratiebureau en werkgever dat hij moet blijven solliciteren. Maar hij wil graag bij dit bedrijf blijven. Maar dit bedrijf kan hem nu nog geen contract aanbieden. September 2014 is mijn man dan twee jaar ziek. Hij werkt nu volledig bij het nieuwe bedrijf. Kan werkgever verplichten dat hij nu weer gaat solliciteren of dat ze hem een andere baan aanbieden? Of kan hij gewoon gedetacheerd dit werk blijven doen?
Hartelijk dank voor uw advies.
Daisy
Antwoord van PACE Career Coaching
Vanuit mijn perspectief als loopbaanadviseur: Ja, uw man kan op detacheringsbasis blijven werken. Dit is in principe een win-win-win situatie. Passend werk, dat door uw man volledig kan worden gedaan, zelf gevonden: mijn complimenten! Ik vraag me af waarom de werkgever/het re-integratiebureau vinden dat uw man dient te blijven solliciteren. Achtergrond kan zijn dat de nieuwe werkgever (lang) niet de volledige loonkosten voor uw man betaalt, via de detacheringsconstructie. Indien dat zo zou zijn, zou dat voor de toekomst kunnen betekenen dat de nieuwe werkgever ook dan nooit het volledige salaris + werkgeverspremies zal kunnen (of willen) betalen. In dat geval is de oplossing die nu gevonden is op precies deze manier geen oplossing op lange termijn. Er zal dan gesproken en onderhandeld moeten worden over geld. Een tweede aspect is het (financiële) risico voor de werkgever in geval van ziekte van de werknemer. Bij een rechtstreekse detachering blijft de huidige werkgever daarvoor verantwoordelijk. Wellicht wil de huidige werkgever van dat risico af en dus van het dienstverband af. Tot september 2014 kan uw man niet worden ontslagen, zolang uw man meewerkt aan zijn re-integratie. En dat, zo begrijp ik, doet hij. Ik begrijp persoonlijk niet waarom er naast een re-integratiebureau ook nog een detacheringsbureau "tussen zit". De werkgever waarbij uw man in dienst is kan zelf direct detacheren naar de nieuwe werkgever. Uw tekst suggereert dat het uw man in dienst zou kunnen zijn bij het detacheringsbureau, in dat geval zou zijn dienstverband dus zijn overgenomen? Bij wie is uw man nu eigenlijk in dienst? Met die partij zal uw man in gesprek moeten. Wellicht kan hij zich laten bijstaan door iemand die alles afweet van arbeidsrecht. Dat zou het re-integratiebureau moeten zijn, ervan uitgaande dat dit bureau uw man inderdaad als hun klant ziet. En dat zou u, zo vermoed ik, nog wel even moeten checken.........
Succes, Cissy Ploegmakers
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Supportz
Uw man zat dus tot 14 september jl in een spoor 1 traject, gericht op de terugkeer op een werkplek bij de werkgever. Nu is spoor 2 ingezet en blijkt dat uw man het nieuwe werk op de nieuwe werkplek wel volledig kan uitvoeren. Echter dit betreft een tijdelijke oplossing en geen structurele oplossing. Aangezien bij de werkgever zelf klaarblijkelijk geen passend werk voorhanden is blijft spoor 2 van kracht en moet uw man idd blijven solliciteren naar een baan buiten het bedrijf waar hij in dienst is. Een goed reïntegratiebureau zal zeker in gesprek gaan met de directeur of HRM manager van het bedrijf waar uw man nu gedetacheerd is om te kijken of er een contract te regelen valt. Let echter op hierbij!
Een half jaarcontract is een slechte ruil tegen een vaste baan nu, waarbij uw man verdere rechten vanuit secundaire arbeidsvoorwaarden v.d. huidige werkgever verspeelt. Toch is dat de trend in onze tijd en is het een uitzondering dat er langdurige contracten laat staan vaste contracten gegeven worden.
Ook is het de taak van het reïntegratiebureau om uw man te begeleiden naar ander werk, dit is niet alleen een taak van uw man, maar dus ook van zijn coach.
Ik wens u veel succes en sterkte in deze situatie.
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Supportz
Beste Daisy,
Graag gedaan.
Goed om te horen dat zowel Willem van de Ven als het UWV u van goed advies hebben voorzien. U weet nu wat u te doen staat, maar ik heb nog één advies aan u:
laat uw man nooit zelf ontslag nemen, zeker niet als de nieuwe baan niet zeker is en hij nog in een reïntegratietraject zit. De werkgever is zeker bang om zijn huiswerk te gaan doen met een extra jaar loonbetaling aan zijn broek. Maar als hij slim is dan zet hij zich ook 100% in om uw man op een goede manier te reïntegreren.
Veel succes verder, heeft u nog vragen mag u me zeker mailen.
Hartelijke groet,
Supportz®
Maatwerk in Begeleiding
André Supheert Bba. RL
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau
Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.
Re-integratie traject
Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.
Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.
Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40