Vraag

Wat kan ik verwachten van een arbeidsdeskundig onderzoek

Hallo,
Ik heb drie jaar geleden een fikse burn-out gehad. Bij dezelfde werkgever blijven werken in een iets lagere functie. In juli 2013 beter gemeld. In februari 2014 gedeeltelijk weer uitgevallen. Ik werk nu 50% in aangepast werk. Ik werk in een organisatie van 150 man. Ik heb zelf bij mijn werkgever aangegeven dat ik het niet zie zitten om weer in mijn oude functie terug te keren ivm mijn gezondheid. Er is een reïntegratietraject opgestart. Ik heb in juni een medisch expertise traject gehad. Daar zijn dingen uitgekomen: ik ben gevoelig voor depressie, erg faalangstig, chronisch instabiele burn out klachten en ik heb een persoonlijkheidsstoornis OCPS. Misschien was het niet zo slim, maar ik heb bij mijn werkgever wel een tipje van de sluier opgelicht hierover, want ik wil graag een goede relatie met mijn werkgever behouden. Ik heb tot nu toe nog een redelijke relatie met mijn werkgever, maar ik wil ook niet t e naïef zijn. Gisteren moest ik plots bij pz komen en werd mij medegedeeld dat het waarschijnlijk een spoor 2 traject gaat worden.
Nu heb ik volgende week het arbeidsdeskundig onderzoek. Het is met pz, leidinggevende en arbeidsdeskundige. Ik weet dat dit niet de normale gang van zaken is. Ik heb daarom ook nog een gesprek alleen aangevraagd. Kan iemand mijn vertellen hoe een arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk gaat. Wat mag gevraagd worden, wat mag niet gevraagd worden. Wat kan ik verwachten. Zelf dossier opbouwen is denk ik een goed plan (erg moeiljk met burn out en depressieklachten). Misschien rechtsbijstand inschakelen. Ik ben zo verschrikkelijk bang dat het zich zo allemaal tegen mij gaat keren.

07-11-2022 Vraag van nicolet

Beste Meike,

Het is goed dat je nog een goede realtie hebt met je werkgever, probeer dat ook zo te houden. Tracht, in je eigen voordeel, te voorkomen dat je in een conflictsituatie terecht komt. Dan zijn er alleen maar verliezers. Het is wat vreemd dat pz en je leidinggevende aanwezig willen zijn bij het het onderzoek. Dat is niet gebruikelijk en hoef je, als tijdens het onderzoek ook je medische dossier besproken wordt, niet toe te staan. De AD-er mag in principe alles vragen aan je, deze heeft het dossier vaak ook al gezien te voorbereiding. Het is nu te vroeg om de rechtsbijstand in te schakelen. Probeer voor ogen te houden dat de situatie waarin je nu zit voor niemand fijn is. Re-integratie 2e spoor kan dan ook een prima manier zijn om actief op zoek te gaan naar een functie die wel bij je belemmeringen past. Want het belangrijkste is dat jouw loopbaan niet onderbroken wordt door een uitkering.

07-11-2022 Antwoord door Richard

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Meike,
Vervelend dat je je zo druk maakt. De arbeidsdeskundige is in het kader van zorgvuldigheid verplicht om ook een 1 op 1 gesprek met jou te hebben. Als de arbeidsdeskundige is ingeschreven bij de Stichting Regiser Arbeidsdeskundigen (SRA) dan is deze als registerarbeidsdeskundige verplicht om zich aan de gedragscode te houden. Doet de arbeidsdeskundige dat niet dan kun je een klacht indienen. Je kunt bij de SRA (http://www.register-arbeidsdeskundigen.nl/) het register raadplegen op naam van de arbeidsdeskundige en dan weet je of deze bij de SRA is aangesloten. Overigens is de registerarbeidsdeskundige onafhankelijk en doet deze een neutraal onderzoek.
Het is overigens niet ongebruikelijk om een deel van het gesprek wel in bijzijn van de werkgever te voeren. Als jij maar in de gelegenheid wordt gesteld om ook apart met de arbeidsdeskundige te praten.
Nu al rechtsbijstand inschakelen lijkt mij voorbarig. Sowieso heb je nog de mogelijkheid voor een deskundigenoordeel als je het ergens niet mee eens bent en dat is ook de route die je zou moeten bewandelen.
Het is in jouw situatie niet onverstandig om je in het gesprek volgende week te laten bijstaan door een belangenbehartiger. Dat is ook niet ongebruikelijk.
Groeten en sterkte,
Brigitte Gerringa, registerarbeidsdeskundige Intermit BV.
PS: je mag bij beste bellen als je nog meer wilt weten. Telf. 013 5721451

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Idd is een belangenbehartiger iemand die als mentale steun mee gaat en met wie je later nog kunt klankborden. Kan een familielid zijn, een vriend(in), kennis, buur, vakbond, jurist etc. Als je je maar gesteund voelt.

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40