Voorbeeld sollicitatiebrief
Een eenvoudige vraag, hopelijk heeft er iemand een voorbeeld sollicitatiebrief voor mij. Ik heb al veel sollicitatiebrieven geschreven. Bijna altijd word ik afgewezen voor een leuke vacature. Het kost me zoveel tijd om steeds weer een nieuwe sollicitatiebrief te schrijven. Ik weet dat het beter is om steeds weer een nieuwe sollicitatiebrief op te stellen voor iedere sollicitatie die ik de deur uit doe. Maar meestal vind ik het makkelijker om weer een standaard sollicitatiebrief de deur uit te sturen. Wie kan mij helpen met een goed voorbeeld sollicitatiebrief? Hebben jullie nog andere tips bij het schrijven van de sollicitatiebrief? Heeft het zin om een bedrijf eerst te bellen voor je een brief stuurt, welke vragen moet je dan stellen? Ik stuur mijn sollicitatiebrieven ook altijd per e-mail als dat kan. Worden ze dan net zo goed gelezen als een sollicitatiebrief die je met de gewone post stuurt.
Hopelijk kunnen jullie helpen. Ik heb echt werk nodig. Een goed voorbeeld van een sollicitatiebrief gaat vast helpen.
Bedankt. Rik
Antwoord van Triskellon voor Nieuw Werk
Beste Rik, ik begrijp je vraag en ik begrijp ook dat de urgentie om snel weer werk te vinden hoog is.
Maar..... trap niet in valkuil van de standaard sollicitatiebrief. Die heb ik ook niet voor jou. Zorg toch altijd voor een sollicitatiebrief die helemaal is afgestemd op de vacature.
Vroeger kon je vanuit het UWV hulp krijgen bij je sollicitaties. Je kon toen een gespecialiseerde loopbaancoach inschakelen op kosten van het UWV. Tegenwoordig is die voorziening vrijwel helemaal wegbezuinigd en dat is erg jammer voor mensen als jij.
Mijn advies is om als het kan nu zelf de hulp van een goede loopbaancoach in te schakelen. Daar kun je ook met al je andere vragen terecht. Deze zul je zelf moeten betalen. Kijk daarvoor op www.noloc.nl Ons bedrijf biedt dit soort trajecten aan op basis van het principe no-cure-less-pay. Kijk daarvoor even op onze website. Je mag ook even bellen.
Heel veel succes,
Wim Kooi 06-20097955
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van MV-Coaching
Beste Rik,
eigenlijk heb ik hetzelfde antwoord als Wim: een standaard sollicitatiebrief werkt niet. Wel kan je voorbeelden vinden op internet, als je googled op sollicitatiebrief. Wel bellen voor je je brief schrijft: stel dan vragen waarvan het antwoord niet in de vacature of op de website van het bedrijf te vinden zijn.
Je brief versturen per email is prima: de bedrijven zijn allang gewend om post niet meer op papier te krijgen. Als je geen ontvangstbevestiging krijgt, kan je wel nabellen, of je mail ontvangen is.
Formule voor een goede sollicitatiebrief:
de aida-formule:
a=attention=opvallende, pakkende eerste zin.
i-interest= aandacht vasthouden, door bv. goede beschrijving van je motivatie voor functie en bedrijf, dat je zeer goed voldoet aan de eisen, dat je past in de bedrijfscultuur.
d=desire= je moet het verlangen opwekken om je uit te nodigen, bv. door je successen te beschrijven
a=action=je moet de lezer tot actie laten komen, nl. je uitnodigen voor een gesprek, bv. door de zin: Wanneer u mij uitnodigt, kunt u het allemaal zelf ontdekken.
Een coachingstraject waar je alles en nog veel meer leert is uiteraard mogelijk, je kan hierover bellen.
Mieke Vogelpoel, 06-22058224
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van LoopbaanRegisseur
Hallo Rik,
Je CV is de basis voor je sollicitatiebrief, met andere woorden je brief flankeert je CV of vult deze een beetje aan.
Wil je weten hoe je een goede CV in elkaar zet die 3X zoveel uitnodigingen genereert, stuur me dan even een mail (bodo@loopbaanregisseur.nl), dan mail ik je een handleiding en een aantal voorbeeld CV's.
Met een goede CV kun je je brief kort en krachtig houden.
Elke brief is maatwerk, maar er is wel een standaard indeling:
- bovenaan de naam en straat van de organisatie en de naam + functie van de functionaris (vaak een P&O-er)
- je eigen naam en adres niet bovenaan vermelden, staat al in je CV
- aanhef: graag solliciteer ik op de functie van ...
- met zo'n aahef houd je het kort en krachtig en vermijd je de standaard en afgezaagde aanhef zoals naar aanleiding van bla bla bla
- 1e alina: vertel welke affiniteit, ervaring je hebt met de inhoud van de functie, dat je bijvoorbeeld soortgelijk werk al hebt gedaan en wat de resultaten zijn
- 2e alinea: vertel iets over de affiniteit met de branche, heb je al eerder in die branche gewerkt of waarom spreekt die branche je aan
- 3e alinea: wat weet je van het bedrijf zelf, van de producten die ze maken, van hun klanten, etc.
- 4e alinea: vertel iets over jouw talenten, over je meerwaarde. Bijvoorbeeld: "collega's omschrijven mij als ... , zodat ik goed ben in ...
- dan een afsluitende zin
- handtekening
- je naam
- je mailadres
- je telefoonnummer.
Van harte succes gewenst,
Bodo Agterhof
www.loopbaanregisseur.nl
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Vida Advies
Hallo Rik, voordat je een goede sollicitatiebrief kan gaan schrijven is vacatureonderzoek belangrijk. Het gaat tenslotte om de juiste match! Mijn ervaring is dat het hierin vaak al mis gaat met de brief. Bekijk de site van het bedrijf aandachtig. Bellen om extra informatie over het bedrijf/functie loont zeker. Bereid dit telefoongesprek goed voor. Heb je al geinvesteerd in een linkedin profiel? Al dit soort zaken zorgen ervoor dat je over je persoonlijkheid in relatie tot de functie hebt nagedacht en dit goed kan verwoorden in een brief. Succes!
Evelien van Essen
www.vida-advies.nl
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Veenstra Coaching Leusden
Hoi Rik,
Aanvullend op de antwoorden hierboven kan ik je melden dat er ook boeken bestaan met goede voorbeeldbrieven. Je zou bijv. eens naar het boek 'Jobmarketing' van Aaltje Vincent kunnen kijken.
Succes!
Yvonne Veenstra
www.veenstracoaching.nl
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Triskellon voor Nieuw Werk
.... beste Rik, ik sluit me helemaal aan bij mijn collega's. Ik hoop dat je je ermee redt. Ik begrijp dat je al een tijd op zoek bent naar ander werk. Helaas laten ervaring en statistieken geen optimistisch beeld zien over je kansen. Daarom raad ik je aan om, in het geval je vanaf nu nog steeds alleen maar afwijzingen krijgt, een en loopbaancoach in te schakelen die gespecialiseerd is in jouw vraagstelling en daarmee vooral niet te wachten. Voor adressen, zie mijn vorig bericht.
Nogmaals: veel succes en vriendelijke groet.
Wim Kooi 06-20097955
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Vos Opmaat Consultancy
Beste Rik,
Misschien heb je inmiddels al voldoende antwoord van mijn voorgangers gekregen, en heb je je CV en brief al naar een van hen opgestuurd . Ik ben het met ze eens, een standaard brief bijna nooit. Een standaard aanpak echter wel. Dus hier wat extra informatie over de aanpak van het schrijven van een brief.
De sleutel bij het solliciteren ligt bij het ‘vertalen’ van de vacature.
Immers, de werkgever heeft een probleem: namelijk er is een vacature die ingevuld moet worden.
Jij als sollicitant zult aannemelijk moeten maken dat jij de oplossing voor dit probleem bent. Dus je zult eerst uit moeten vinden waar de nadruk in de functie op ligt. Vaak staat er veel in de vacature tekst, maar waar ligt nu écht de nadruk op in de functie? Wat voor persoon zoeken ze? Waar gaat de voorkeur naar uit? Om dit uit te vinden kun je bellen met de organisatie, maar ook praten met mensen die je misschien kent die er werken en informatie zoeken op bijvoorbeeld linkedin.
Als je een bedrijf opbelt en naar aanleiding van de vacature tekst concrete vragen stelt kom je al heel veel te weten. Op het moment dat iemand aan de telefoon zegt: maar eigenlijk zoeken we.......' dan moet je op gaan letten, want dan komt vaak hetgeen waar de nadruk op ligt.
Al deze informatie uit het telefoongesprek kun je weer verwerken in de brief. Je zult aan moeten tonen hoe jij de oplossing bent voor het probleem voor de werkgever; namelijk:
dat jij de juiste persoon bent om deze functie uit te voeren. Aangezien de lezer je niet kent, zul je dit dus aan hem/haar moeten vertellen.
Probeer je te verplaatsen in de lezer, en probeer niet teveel vanuit jezelf te redeneren. Een zin als, ‘lekker op het fietsje naar het werk’ is voor jou misschien heel belangrijk, maar niet alle werkgevers vinden dit belangrijk. Want wat als het bedrijf gaat verhuizen? Ben jij dan ook vertrokken?
Pas ook op voor standaard begrippen als flexibel, enthousiast. Als je deze begrippen wilt gebruiken vertel dan ook waarom je ze gebruikt… Bijv. Ik ben flexibel, omdat ik ook in de weekenden en avonden beschikbaar bent.
Een andere veel gemaakte fout is het herhalen van de taakomschrijvingen die in het CV staan. Een opsomming van taken hoort niet in een brief.
En tenslotte, maak je brief niet te lang, en blijf concreet.
Kortom: geef een antwoord op de vraag ‘ Waarom jij?. Zorg dat na het lezen van je brief een werkgever precies weet waarom jij de oplossing bent van zijn probleem!
Veel succes!
Eva Dijkema
Loopbaanadviseur bij Vos Opmaat Consultancy in Groningen
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Antwoord van Vida Advies
Hallo Rik,
Een reactie van mij op de tips van Ed. Wij zijn het als ervaringsdeskundigen zeker met elkaar eens! Maar zoals je ziet komt er bij een goede brief veel kijken en valt er veel te vertellen. Doe je voordeel met alle tips.
Vriendelijke groeten,
Evelien van Essen
www.vida-advies.nl
evelien@vida-advies.nl
Vond je dit antwoord nuttig?
0 mensen bedankt
Laat je gratis adviseren
door professionals
Heb je persoonlijk advies nodig over je carriere? Je kan jouw vraag plaatsen in ons forum.
Loopbaanadviseurs geven antwoord.
Wij helpen je bij het vinden van de beste sollicitatietraining
Wij vergelijken de sollicitatietrainingen in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.
Sollicitatietraining traject
Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.
Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.
Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40